Δύο κομματάκια σοκολάτας αρκούν


Την επόμενη φορά που θα επιθυμήσετε να φάτε μια πλάκα σοκολάτας ή ένα κομμάτι γλυκό, θυμηθείτε ότι δυο μπουκιές αρκούν. Αυτό είναι το συμπέρασμα αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η υπερβολική ποσότητα μιας λιχουδιάς δεν αυξάνει το ποσοστό της ευχαρίστησης που αντλούμε από την κατανάλωσή της.




Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ, στη Νέα Υόρκη, μοίρασαν τους εθελοντές που έλαβαν μέρος στο πείραμά τους σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα οι ειδικοί προσέφεραν 100γρ. σοκολάτα, 200γρ. μηλόπιτα και 80γρ. πατατάκια – ποσότητες ελαφρώς μεγαλύτερες από τις συνιστώμενες -, συνολικής αξίας 1.370 θερμίδων. Στη δεύτερη ομάδα, προσέφεραν 10γρ. σοκολάτα, 40γρ. μηλόπιτα και 10γρ. πατατάκια, συνολικής αξίας μόλις 195 θερμίδων.

Πριν από την έναρξη του «νόστιμου» πειράματος, οι επιστήμονες είχαν ζητήσει από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την πείνα και την επιθυμία τους να καταναλώσουν τις λιχουδιές. Το ίδιο έκαναν και 15 λεπτά μετά την ολοκλήρωσή του.

«Οι εθελοντές που κατανάλωσαν τις μεγαλύτερες μερίδες, παρά το γεγονός ότι είχαν στη διάθεσή τους κατά 77% περισσότερες λιγουδιές, κατά την αξιολόγησή τους δεν ανέφεραν ότι αντλούσαν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τα σνακ που είχαν μόλις καταναλώσει, από εκείνους που είχαν καταναλώσει τις μικρότερες μερίδες» περιγράφουν οι ερευνητές.

«Αντίθετα, βάσει των αποτελεσμάτων φάνηκε ότι οι μικρές μερίδες τροφών τύπου σνακ, ήταν εξίσου ικανές να προσφέρουν παρόμοια επίπεδα ικανοποίησης της πείνας και της λαχτάρας για τροφή με τις μεγαλύτερες μερίδες. Κάτι τέτοιο υπογραμμίζει τη σημασία του μεγέθους της μερίδας, καθώς μια μικρότερη μερίδα μπορεί να μειώσει επιτυχώς την αίσθηση της πείνας οδηγώντας παράλληλα, σε χαμηλότερη θερμιδική πρόσληψη» υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου