Προϊστορικό τέρας με δόντια "αλυσοπρίονο"


Νέα στοιχεία για το Helicoprion, τον τερατώδη «καρχαρία» με δόντια σαν αλυσοπρίονο που κυριαρχούσε στις προϊστορικές θάλασσες πριν 270 εκατομμύρια χρόνια ανακάλυψαν οι επιστήμονες, μελετώντας απολιθώματα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Αϊντάχο.




Το Helicoprion, πρόγονος του καρχαρία, είχε μια σπειροειδή λεπίδα πριονιού με ακανόνιστα δόντια η οποία «εκτοξευόταν» από την κάτω γνάθο και κομμάτιαζε στην κυριολεξία τα θηράματα.

Αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο χρησιμοποίησαν αξονικούς τομογράφους για να αναπαραστήσουν μέσω υπολογιστή το Helicoprion και έλυσαν ένα μυστήριο που απασχολούσε την επιστημονική κοινότητα πάρα πολλά χρόνια.

Ειδικότερα, με το μοντέλο που ανέπτυξαν οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο τρομακτικός «τροχός», που έμοιαζε με πριόνι, στο στόμα του ψαριού βρισκόταν στην κάτω γνάθο, κάτι που παρέμενε αδιευκρίνιστο μέχρι σήμερα.

Άλλη μια σημαντική ανακάλυψη είναι ότι το Helicoprion έχει περισσότερα κοινά στοιχεία με τα ποντικόψαρα παρά με τους καρχαρίες.

Το Helicoprion αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από χόνδρους, οι οποίοι δεν διατηρούνται με την πάροδο τον χρόνων, γι’ αυτό και μέχρι σήμερα υπήρχαν πολλές θεωρίες σχετικά με τα δόντια του ψαριού.

Συνολικά παγκοσμίως υπάρχουν 100 απολιθώματα του είδους. Το μεγαλύτερο απολίθωμα, το οποίο μελέτησαν και οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο, φτάνει σε μήκος τα 23 εκατοστά και έχει 117 δόντια.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου