Ρώσοι επιστήμονες εντόπισαν κομμάτια του μετεωρίτη


Θραύσματα του μετεωρίτη που χτύπησε την Παρασκευή την περιοχή των Ουραλίων στη Ρωσία εντόπισαν σε παγωμένη λίμνη κοντά στην πόλη Τσερμπακούλ, Ρώσοι επιστήμονες.





Κομμάτια του μετεωρίτη  που εξερράγη πάνω από την πόλη Τσέλιαμπινσκ ανακοίνωσαν ότι βρήκαν ρώσοι επιστήμονες.

Την Κυριακή, το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων είχε ανακοινώσει τη διακοπή των ερευνών στη λίμνη Τσέμπαρκουλ, όπου υποτίθεται ότι είχε πέσει το κύριο κομμάτι του μετεωρίτη, καθώς οι δύτες δεν εντόπισαν κάτι στο βυθό.

Ωστόσο, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο των Ουραλίων, οι οποίοι βρέθηκαν στο σημείο πτώσης του μετεωρίτη, δήλωσαν ότι βρήκαν περίπου πενήντα θραύσματα κοντά στη λίμνη.

«Αφού βρήκαμε θραύσματα, το κυρίως κομμάτι του μετεωρίτη θα πρέπει να βρίσκεται στη λίμνη», εκτιμά ο Βίκτορ Γκροχόφσκι, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ.

«Τα μέλη της αποστολής έστειλαν στο Εκατερίνενμπουργκ τα θραύσματα που βρήκαν», αναφέρεται σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου και διευκρινίζεται ότι «σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής, τον  ο μετεωρίτης  ανήκει στην κατηγορία των χονδριτών -μετεωρίτες που αποτελούνται κυρίως από βράχους».


Ο Βίκτορ Γκροχόφσκυ του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου των Ουραλίων δήλωσε σε ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης ότι ο μετεωρίτης αποτελείται κατά 10% από σίδηρο.

Οι Αρχές υπολογίζουν ότι οι καταστροφές από την πτώση του μετεωρίτη στην περιοχή κόστισαν 33 εκατ. δολάρια, ενώ τραυματίστηκαν περίπου 1200 άνθρωποι.













Οι κάτοικοι της περιοχής Τσελιαμπίνσκ, 1500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, είδαν πύρινες σφαίρες να πέφτουν από τον ουρανό την Παρασκευή (15/2).

Η πλειονότητα των τραυματισμών οφείλεται σε θραύσματα τζαμιών. Εκτιμάται ότι εξαιτίας του μετεωρίτη έσπασαν τζάμια συνολικής επιφάνειας 200.000 τετρ. μέτρων.

Στη Λίμνη Τσερμπακούλ εντοπίστηκε κρατήρας διαμέτρου έξι μέτρων. Οι Ρώσοι επιστήμονες υπολογίζουν ότι ο μετεωρίτης (που θα πάρει το όνομα της λίμνης) ζύγιζε 10 τόνους προτού εισέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα 30 χλμ/δευτερόλεπτο και συντριβεί 30-50 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος.

Η NASA έχει διαφορετική άποψη καθώς υπολογίζει σε 17 μέτρα το πλάτος του μετεώρου και σε 10.000 τόνους το βάρος του πριν εισέλθει στην ατμόσφαιρα όπου απελευθέρωσε 500 κιλοτόνους ενέργειας (η ατομική βόμβα της Χιροσίμα απελευθέρωσε 12-15 κιλοτόνους).

Δεν συνδέεται με τον 2012 DA14

Οι επιστήμονες δεν συνδέουν τον μετεωρίτη στα Ουράλια με τον 2012 DA14 που πέρασε ξυστά από τη Γη την Παρασκευή, σε απόσταση 27.700 χιλιομέτρων.

Η νεοιδρυθείσα αμερικανική εταιρεία Deep Space Industries που σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου αστεροειδών υποστηρίζει ότι ο 2012 AD14 έχει ορυκτό πλούτο αξίας 195 δισ. δολαρίων.

Ειδικότερα, η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο 2012 DA14 διαθέτει πλούσια κοιτάσματα σε σίδηρο και νικέλιο, αλλά και ποσότητες νερού ικανές να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο σε διαστημόπλοια.

Όλα αυτά σε θεωρητικό επίπεδο καθώς η τροχιά του αστεροειδή είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την οργάνωση μιας αποστολής σε αυτόν για να γίνει προσπάθεια εξόρυξης.

ΠηγήΠηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου