O μικρότερος πλανήτης στο Σύμπαν


Τον μικρότερο πλανήτη του σύμπαντος ανακάλυψε διεθνής ομάδα αστρονόμων. Ο μικροσκοπικός βραχώδης εξωπλανήτης ονομάζεται Kepler 37b, είναι περίπου τρείς φορές μικρότερος από τη Γη και περιστρέφεται γύρω από το άστρο του κάθε 13 ημέρες.



«Εικάζουμε ότι ο μικροσκοπικός πλανήτης είναι παρόμοιος με τη Σελήνη ή τον Ερμή», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Tim Bedding, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Είναι συναρπαστικό. Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες έβρισκαν εξωπλανήτες πολύ μεγαλύτερους από τη Γη. Μόλις πέρυσι ξεκινήσαμε να βρίσκουμε πλανήτες στο μέγεθος της Γης», προσέθεσε ο καθηγητής.

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι η μια πλευρά του πλανήτη «κοιτά» μόνιμα το άστρο του, με τη θερμοκρασία σε αυτή την πλευρά να ξεπερνά τους 400 βαθμούς Κελσίου.














Αντιθέτως, η άλλη πλευρά του πλανήτη πρέπει να είναι μονίμως στη σκιά και παγωμένη.

«Ακόμα και αν δεν ήταν τόσο κοντά στο άστρο του, ο πλανήτης είναι πολύ μικρός για να έχει ατμόσφαιρα, οπότε είναι πιθανότητα ξηρός, χωρίς νερό, και δεν μπορεί να στηρίξει ζωή», διευκρίνισε ο Δρ. Bedding.

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τον μικροσκοπικό πλανήτη με τη χρήση του διαστημικού τηλεσκοπίου της NASA, «Kepler».

Γύρω από το άστρο που περιφέρεται ο Kepler 37b εντοπίστηκαν και άλλοι δυο πλανήτες. Ο ένας εξ αυτών έχει περίπου το 70% του μεγέθους της Γης και κάνει πλήρη περιστροφή σε 21 ημέρες, ο άλλος είναι μεγαλύτερος και από τους δυο, με μέγεθος διπλάσιο της Γης, και περιστρέφεται γύρω από το άστρο του σε 40 ημέρες.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου