Βακτήριο φτιάχνει χρυσό από νερό


Ένα βακτήριο που μετατρέπει ιόντα χρυσού σε μικροσκοπικά ψήγματα του πολύτιμου μετάλλου ανακάλυψαν Καναδοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο «McMaster University» στο Οντάριο.


Το βακτήριο ονομάζεται «Delftia acidovorans» και εντοπίζεται συχνά στην επιφάνεια μικροσκοπικών ψηγμάτων χρυσού.

Η ικανότητα του υδρόβιου βακτηρίου να σχηματίζει ψήγματα χρυσού από διαλυμένα ιόντα χρυσού (υγρός χρυσός), έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα καθώς τα ιόντα χρυσού είναι τοξικά.

Η απάντηση, σύμφωνα με Καναδούς ερευνητές, βρίσκεται στη χημική ουσία delftibactin A, η οποία «θωρακίζει» το βακτήριο και παράλληλα μετατρέπει τα δηλητηριώδη ιόντα σε σωματίδια χρυσού.

Η χημική ουσία επιτελεί τη συγκεκριμένη διαδικασία μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, σε συνθήκες ουδέτερου PH και σε θερμοκρασία δωματίου.

Το πολύτιμο βακτήριο ανοίγει τον δρόμο για την αξιοποίηση των απορριμμάτων στα ορυχεία χρυσού.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ένα άλλο βακτήριο που εντοπίζεται σε ψήγματα χρυσού και ονομάζεται Ischiadicus metallidurans καταπολεμά την τοξικότητα αποθηκεύοντας τα ιόντα στα κύτταρά του.

Ορισμένα μέταλλα, όπως ο σίδηρος, βοηθούν τα βακτήρια να αναπτυχθούν, ενώ άλλα, όπως ο άργυρος, τα σκοτώνουν.

Τα ιόντα χρυσού, που είναι αόρατα σε ένα ποτήρι νερό, εντοπίζονται στον ωκεανό, τα υπόγεια ύδατα και άλλες φυσικές πηγές υδάτων.

Ο συμπαγής χρυσός σχηματίζεται μετά από γεωλογικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο υπέδαφος.

Διαβάστε στο econews.gr για το βακτήριο Cupriavidus metallidurans που επιβιώνει υπό συνθήκες υπερυψηλής τοξικότητας για να δημιουργήσει χρυσό 24 καρατίων.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου