Αιολικό σύστημα χρησιμοποιεί τον ήλιο για να παράξει τον δικό του αέρα (video)


Ένα νέο αιολικό σύστημα που παράγει καθαρή ενέργεια από τον αέρα και τον ήλιο με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, κατανάλωση καυσίμου ή παραγωγή απορριμμάτων.






Και όχι μόνο αυτό, αλλά το εν λόγω αιολικό σύστημα χρησιμοποιεί τη θερμότητα του ήλιου για να παράγει τον δικό του αέρα, προτέρημα που το καθιστά ελκυστικό σε περιοχές με ανέμους χαμηλής ισχύος ή σποραδικούς.

Πρόκειται για τον πύργο καθαρής αιολικής ενέργειας της εταιρείας Clean Wind.

Ο αιολικός πύργος της Clean Wind είναι ουσιαστικά ένας κύλινδρος σε ύψος ουρανοξύστη που εκμεταλλεύεται τη φυσική καθοδική τάση του αέρα, ψεκάζοντας νερό στην κορυφή του πύργου ώστε να ψύξει τον εισερχόμενο θερμό, ξηρό αέρα.

Καθώς το νερό εξατμίζεται, ψύχει τον αέρα, ο οποίος καθίσταται πυκνότερος και βαρύτερος από τον εξωτερικό αέρα και εισέρχεται στον πύργο με ταχύτητες της τάξης των 80 χιλιομέτρων ανά ώρα. Καθώς ο αέρα φτάνει στη βάση του πύργου ενεργοποιεί ανεμογεννήτριες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Στον πύργο μπορούν ακόμα να προσαρμοστούν “κάθετα αιολικά πτερύγια” για να συλλέξουν τον άνεμο και να παραχθεί επιπλέον ενέργεια.

Η εταιρεία ισχυρίζεται πως κάθε πύργος ισοδυναμεί με μια πυρηνική μονάδα, χωρίς τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που συνεπάγεται η σχάση του ατόμου.

Η εταιρεία βρίσκεται στην τελική φάση του διαγωνισμού ενεργειακής καινοτομίας ARPA-E Energy Innovation Summit που διεξάγεται στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσιγκτον.

Η Clean Wind Energy φιλοδοξεί να κατασκευάσει ένα ζευγάρι δίδυμων αιολικών πύργων ύψους 685 μέτρων έκαστος κοντά στη Γιούμα της Αριζόνα με προοπτική να ηλεκτροδοτήσουν 1,6 εκατ. νοικοκυριά σε Καλιφόρνια και Αριζόνα.

Με παράγοντα εκμετάλλευσης 70% ο αιολικός πύργος μπορεί να παράξει 700 Μεγαβατώρες ενέργειας εκ των οποίων οι 100 καλύπτουν τις ενεργειακές του ανάγκες και οι υπόλοιπες 600 είναι προς πώληση στο δίκτυο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου