Στο off o επιταχυντής του CERN για δύο χρόνια


Διακόπτες κατεβάζουν οι επιστήμονες που χειρίζονται τον επιταχυντή του CERN. Ο υπόγειος επιταχυντής θα σταματήσει τη λειτουργία του για δυο χρόνια προκειμένου να γίνουν τα αναγκαία έργα συντήρησης και αποκατάστασης.





H απενεργοποίηση του επιταχυντή θα ολοκληρωθεί το Σάββατο και θα ξαναμπεί σε λειτουργία το Νοέμβριο του 2014, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Το Φεβρουάριο του 2015 θα επανεκκινήσουν τα πειράματα σύγκρουσης σωματιδίων οι επιστήμονες του CERN.

Σύμφωνα με το BBC, οι 1.734 μαγνήτες του επιταχυντή, που καθοδηγούν τις ακτίνες των σωματιδίων στο εσωτερικό του τεράστιου υπόγειου τούνελ, σε θερμοκρασία κοντά στο απόλυτο μηδέν, θα θερμανθούν σταδιακά ξανά σε θερμοκρασία δωματίου.

Βασικότερες φθορές που έχει υποστεί ο επιταχυντής είναι στους μαγνήτες του, που υφίστανται υπέρογκα ηλεκτρικά φορτία.

Στη διάρκεια του 2012, το γιγάντιο μηχάνημα έκανε συγκρούσεις υποατομικών σωματιδίων με ενέργεια 8 TeV (τρισεκατομμυρίων ηλεκτρονιοβόλτ), έναντι 7 TeV το 2011, ενώ από το 2015 η ενέργεια των συγκρούσεων θα ανέβει στα 13 TeV, μακράν οι πιο ισχυρές συγκρούσεις σωματιδίων που θα έχουν ποτέ επιχειρηθεί από τους επιστήμονες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου