Τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό


Το ανθρώπινο σώμα την περίοδο του χειμώνα βιώνει αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας, μεταβολισμού ακόμα και στις διατροφικές προτιμήσεις. Άλλο φυσικό επακόλουθο της εποχής είναι βέβαια και οι συχνές ιώσεις και τα κρυολογήματα.





Πριν αναλύσουμε συστατικά της διατροφής που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, πρέπει να γνωρίζετε ότι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την άμυνα του οργανισμού, εκτός από τη διατροφή είναι το κάπνισμα, η έλλειψη ύπνου, η καθιστική ζωή και η αποφυγή του ήλιου. Κάθε παράγοντας από τους ανωτέρω επηρεάζει με διαφορετικούς βιολογικούς μηχανισμούς το ανοσοποιητικό σύστημα γι’αυτό πριν ξεκινήσετε να κατηγορείτε το κρύο (το οποίο δεν είναι αιτία κρυολογήματος), τροποποιήστε την ζωή σας προς όφελος του οργανισμού σας! Επιπλέον, υπάρχουν τρόφιμα και συστατικά που θας βοηθήσουν περαιτέρω.


Καρότα

Τα καρότα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, βήτα καροτίνης (προβιταμίνης Α) και λιγνίνης, συστατικά απαραίτητα για υγιή κυτταρική ανάπτυξη και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης είναι πλούσια σε φολικό οξύ, βιταμίνη του συμπλέγματος Β και μπορεί να καταπολεμήσει ελεύθερες ρίζες. Τέλος, ως σνακ, μπορούν να βοηθήσουν και στην απώλεια βάρους, μιας και είναι ιδιαίτερα χορταστικά!


Πηγές ψευδάργυρου

Τα στρείδια είναι μακράν η καλύτερη πηγή ψευδαργύρου, ενός απαραίτητου μικροστοιχείου για την κυτταρική ανοσία και την συνολική άμυνα του οργανισμού. Αν δεν είστε λάτρεις του συγκεκριμένου τροφίμου, καλές πηγές είναι επίσης το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.


Σούπες 

Οι σούπες, εφόσον έχουν τα κατάλληλα συστατικά, συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η αντιμικροβιακή δράση του κρεμμυδιού σε συνδυασμό με την βιταμίνη C (πατάτα, κρεμμύδι, ντομάτα, λεμόνι) τονώνουν τον οργανισμό μας, προφυλάσσοντάς τον από τη δράση ιών και βακτηρίων.


Βιταμίνη D

Ο σολομός, αλλά και άλλα λιπαρά ψάρια όπως η ρέγκα, οι σαρδέλες και ο τόνος θεωρούνται οι καλύτερες διαιτητικές πηγές της πολύτιμης βιταμίνης D. Νέες έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη D διαδραματίζει ρόλο ορμόνης στον οργανισμό και η έλλειψή της σχετίζεται με πλήθος ασθενειών, από κατάθλιψη έως καρκίνο. Το παράδοξο με την βιταμίνη D είναι το γεγονός ότι παρόλο που την συνθέτει ο οργανισμός (με απαραίτητη προυπόθεση την ηλιακή ακτινοβολία), εντούτοις μεγάλο μέρος του πληθυσμού (ακόμα και στην Ελλάδα!), παρουσιάζει έλλειψη. Ανάμεσα στην πολύωρη ηλιοθεραπεία και την πλήρη αποφυγή, βρείτε την χρυσή τομή και εκτεθείτε καθημερινά, τουλάχιστον για μισή ώρα στον ήλιο, χωρίς την χρήση αντιηλιακού.


Βιταμίνη C: Μπρόκολο και κουνουπίδι

Είναι αμφότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία συνδέεται με αυξημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μη ξεχνάμε βέβαια την κλασσική πηγή της βιταμίνης, η οποία δεν είναι άλλη από το πορτοκάλι.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου