Πόσο μεγάλο μπορεί να γίνει το χαλάζι;

Η μεγαλύτερη μπάλα χαλαζιού που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ, είχε βάρος 878 γραμμάρια, ενώ το 1986 στο Μπαγκλαντές καταγράφηκε το μεγαλύτερο χαλάζι, με βάρος που έφθανε το ένα κιλό.









Tο χαλάζι εμφανίζεται όταν η υγρασία της ατμόσφαιρας συμπυκνώνεται πάνω σε σκόνη ή άλλα κέντρα συμπύκνωσης, τα οποία μπορεί να είναι μικρά έντομα ή κρύσταλλοι πάγου, ενώ η θερμοκρασία είναι κάτω από τους 0° Κελσίου.

Οι κόκκοι του χαλαζιού μπορεί να έχουν μέγεθος από μερικά χιλιοστά μέχρι μερικά εκατοστά, αλλά σπανιότατα μπορεί να φτάσουν και στο μέγεθος μπάλας του τένις ή και ακόμα μεγαλύτερα μεγέθη και τότε χρησιμοποιείται συχνά ο όρος χαλαζόκοκκος-τέρας.

Χαλαζόκοκκος-τέρας με αγκαθωτές προεξοχές, διαμέτρου 13,5 εκατοστών,  έπεσε στο Harper του Κάνσας, στις 14 Mαΐου 2004.















Η μεγαλύτερη μπάλα χαλαζιού που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ, έπεσε στη διάρκεια μιας θύελλας στη Νότια Ντακότα και είχε βάρος 878 γραμμάρια.












Το 1986 στο Μπαγκλαντές ήταν μια "βαριά" χρονιά για τους κατοίκους καθώς τότε καταγράφηκε το μεγαλύτερο χαλάζι, με βάρος που έφθανε το ένα κιλό.
















Μία ιδιαίτερα καταστροφική χαλαζόπτωση έπληξε το Μόναχο της Γερμανίας στις 12 Ιουλίου 1984, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.














Το χαλάζι προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές σε καλλιέργειες, αυτοκίνητα, αεροσκάφη και γυάλινες κατασκευές, ιδιαίτερα όσες έχουν γυάλινες οροφές. Σπανιότερα έχουν αναφερθεί ακόμα και θάνατοι ανθρώπων που εκτέθηκαν σε πολύ έντονη χαλαζόπτωση, λόγω θανατηφόρων κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου