Η ομάδα που εκτελεί πρώτη πέναλτι έχει 60% πιθανότητες να κερδίσει


Η διαδικασία των πέναλτι δίνει ένα «άδικο» ψυχολογικό προβάδισμα στην ομάδα που εκτελεί πρώτη, σύμφωνα με το πόρισμα έρευνας που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.





Μάλιστα ο καθηγητής κ. Ινάσιο Παλάσιος – Χουέρτα πρότεινε στις ποδοσφαιρικές αρχές ένα σύστημα αντίστοιχο με το τάι μπρέικ του τένις, όπου σερβίρει μία φορά ο πρώτος αθλητής και στη συνέχεια τα σερβίς γίνονται ανά δύο, οπότε το ψυχολογικό πλεονέκτημα αλλάζει διαρκώς!

Ο κ. Παλάσιος – Χουέρτα, σε συνεργασία με τον καθηγητή του πανεπιστημίου Πομπέου Φάμπρα της Βαρκελώνης κ. Χοσέ Απεστεγκούια, μελέτησαν 2.820 εκτελέσεις πέναλτι από το 1970 ως το 2008 και διαπίστωσαν ότι οι ομάδες που εκτελούσαν πρώτες επικρατούσαν κατά 60%.

«Τα περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα διακόπτουν τη μετάδοση ενός αγώνα όταν γίνεται το στρίψιμο του νομίσματος για το ποια ομάδα θα εκτελέσει πρώτη, αγνοώντας ότι κατά συγκλονιστικά μεγάλο ποσοστό εκεί κρίνεται και ο τελικός νικητής» υπογραμμίζει ο κ. Παλάσιος – Χουέρτα και συμπληρώνει: «Το στρίψιμο του νομίσματος δίνει ένα πλεονέκτημα της τάξης του 20% στην ομάδα που θα εκτελέσει πρώτη πέναλτι. Οσο ευστοχεί, η ψυχολογική πίεση στην ομάδα που καλείται να «απαντήσει» αυξάνεται».
















Η σχετική έρευνα, θεωρείται πρωτοποριακή και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «American Economic Review», όπου μεταξύ άλλων είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα που αναφέρεται στα τηλεοπτικά στιγμιότυπα 20 αγώνων που κρίθηκαν στα πέναλτι. «Σε αρκετές περιπτώσεις είχαμε και εικόνα. Είδαμε τη διαδικασία του στριψίματος του νομίσματος και το εκπληκτικό είναι ότι από τα 20 ματς, μόνο σε ένα αναδείχθηκε νικήτρια η ομάδα που εκτέλεσε δεύτερη πέναλτι» αναφέρεται και ουσιαστικά γίνεται λόγος για τον προημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2008 ανάμεσα στην Ισπανία και την Ιταλία, με τη δεύτερη μολονότι ξεκίνησε τη διαδικασία των πέναλτι, τελικά να ηττάται από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από 240 ποδοσφαιριστές και προπονητές, επαγγελματίες και ερασιτέχνες και η συντριπτική πλειοψηφία δήλωσε ότι προτιμά να ξεκινά τη διαδικασία των πέναλτι. «Το 96% των ερωτηθέντων μάλιστα απαντούσε τόσο συνειδητά που συμπλήρωνε ότι κάνει αυτή την επιλογή για να μεταφέρει την πίεση στον αντίπαλο» αναφέρει η σχετική έρευνα.

Ο κ. Παλάσιος – Χουέρτα μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «AFP» δήλωσε «είμαι σίγουρος ότι η FIFA και η UEFA δεν πρόκειται να ενθουσιαστούν ιδιαίτερα με το αποτέλεσμα της έρευνας καθώς και με το γεγονός ότι τελικοί Μουντιάλ (1994, 2006) και καθοριστικά ματς των Euro κρίνονται κατά 60% στο στρίψιμο του νομίσματος» προτείνοντας να αλλάξει η σειρά εκτέλεσης πέναλτι: «Η ομάδα Α μπορεί να ξεκινά πρώτη εκτελώντας ένα πέναλτι, ωστόσο το πλεονέκτημα μπορεί να μετατίθεται αν η ομάδα Β εκτελέσει τα δύο επόμενα. Από εκεί και πέρα η ομάδα Α εκτελεί δύο πέναλτι, ακολουθούμενη από δύο πέναλτι της ομάδας Β, κ.ο.κ.. Κάτι τέτοιο δεν θα είναι απλώς πιο δίκαιο, αλλά και πιο ενδιαφέρον για τους ουδέτερους θεατές ενός αγώνα»!

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου