Σπάνια η παράλληλη πτώση μετεωρίτη και το πέρασμα αστεροειδούς


Τουλάχιστον 1.200 τραυματίες και τεράστιες υλικές ζημιές σε 3.000 κτίρια είναι ο απολογισμός της πτώσης μετεωρίτη, βάρους περίπου 10 τόνων, την Παρασκευή το πρωί στην κεντρική Ρωσία.







Ο μετεωρίτης διαλύθηκε ψηλά στην ατμόσφαιρα πάνω από την κεντρική Ρωσία, ωστόσο ένα θραύσμα του φέρεται να έπεσε σε μια παγωμένη λίμνη της επαρχίας Τσελιαμπίνσκ, όπου άνοιξε τρύπα διαμέτρου έξι μέτρων.

Ζημιές καταγράφηκαν σε έξι πόλεις, ενώ κατέρρευσε και μέρος της οροφής ενός μικρού εργοστασίου.

Οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι ο μετεωρίτης εισήλθε στην ατμόσφαιρα της γης με ταχύτητα 54.000 μέτρων και έσπασε σε κομμάτια σε απόσταση 30-50 χιλιομέτρων από το έδαφος.

Η πτώση των κομματιών προκάλεσε εκρήξεις, από τις οποίες έσπασαν τζάμια στην περιοχή.

Κάτοικοι στο Τσελιαμπίνσκ και στο Σβερντλόσκ περιέγραψαν σκηνικά αποκάλυψης, με «φλεγόμενα αντικείμενα να πέφτουν από τον ουρανό», τη «γη να τρέμει» και τζάμια των κτιρίων να σπάνε ενώ είχαν ενεργοποιηθεί οι περισσότεροι συναγερμοί αυτοκινήτων επιτείνοντας τον πανικό.

«Υπήρξε πανικός. Κανείς δεν γνώριζε τι συνέβη. όλοι τρέχαμε από σπίτι σε σπίτι να ρωτήσουμε αν είναι όλοι καλά» λέει ο Σεργκέι Χαμέτοφ από το Τσελιαμπίνσκ. «Είδαμε μία λάμψη στον ουρανό και ακολούθησε μία εκκωφαντική βροντή» Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών ζημιές έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από έξι πόλεις στην περιοχή των Ουραλίων.













Λίγες ώρες μετά την έκρηξη μετεωρίτη στα Ουράλια, που προκάλεσε περίπου 1.000 τραυματισμούς, ένας βράχος σε μέγεθος οικοδομικού τετραγώνου πέρασε ανάμεσα στη Γη και πολλούς τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους.

Η ονομασία του αστεροειδούς είναι 2012 DA14, αφού ανακαλύφθηκε τυχαία πέρυσι από Ισπανούς αστρονόμους στο παρατηρητήριο Λα Σάγκρα και έχει διάμετρο περίπου 45 μέτρα.


Στις 21.24 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή, ο 2012 DA14 πέρασε πάνω από τη Τζακάρτα της Ινδονησίας σε απόσταση μόλις 27.700 χιλιομέτρων.

«Είχαμε δύο ασυνήθιστα γεγονότα με αντικείμενα που πλησίασαν τη Γη την ίδια ημέρα», ανέφερε ο επιστήμονας της NASA, Πολ Χόντας. Οι επιστήμονες λένε ότι τα δύο γεγονότα, και τα δύο σπάνια, δεν έχουν σχέση μεταξύ τους «Είναι απλά μια σύμπτωση», δήλωσε ο Χόντας.


Στη NASA-ανατέθηκε από το Κογκρέσο να βρει και να παρακολουθεί όλα τα αντικείμενα που είναι κοντά στη Γη και έχουν διάμετρο 0,62 μίλια (1 χλμ) ή μεγαλύτερα. Περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια πριν, ένα αντικείμενο διαμέτρου 6 μιλίων (10 χλμ) έπεσε στην περιοχή που βρίσκεται η χερσόνησος Γιουκατάν στο Μεξικό, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, όπως και των περισσότερων φυτών και ζώων στη Γη.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι μόνο περίπου το 10% των μικρότερων αντικειμένων όπως ο DA14 έχουν ανακαλυφθεί. «Τα αντικείμενα αυτά είναι μικροσκοπικά και είναι πολύ δύσκολο να τα εντοπίσουμε»,δήλωσε ο Πολ Δημοτάκης, ένας καθηγητής της αεροναυτικής και Εφαρμοσμένης Φυσικής του California Institute of Technology στη Πασαντένα.






Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου