Zητούν τη βοήθεια του κοινού για να ονομάσουν τα φεγγάρια του Πλούτωνα


Οι αστρονόμοι ζητάνε τη βοήθεια του κοινού για την ονομασία των δύο νέων δορυφόρων του Πλούτωνα. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ανακάλυψε τους δύο μικρούς δορυφόρους, που φέρουν τις προσωρινές ονομασίες P4 και P5, το 2011 και το 2012 αντίστοιχα.


Τα υποψήφια ονόματα είναι παρμένα από την ελληνική μυθολογία, στο ίδιο πνεύμα με τα ονόματα των άλλων τριών δορυφόρων του Πλούτωνα: Χάρων, από τον πορθμέα του Άδη, Νυξ, από τη θεότητα της νύχτας, και Ύδρα, από τη Λερναία Ύδρα. Ο Χάρων ανακαλύφθηκε το 1978, ενώ η Νυξ με την Ύδρα το 2005.

«Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν πολύ καλοί αφηγητές ιστοριών και μας έχουν προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χαρακτήρων», δήλωσε ο Μαρκ Σοουγουώλτερ του ιδρύματος SETI στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το ίδρυμα SETI διοργανώνει την ψηφοφορία και μετά την ολοκλήρωσή της θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα στη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (IAU) προς έγκριση. Η λίστα με τα υποψήφια ονόματα έχει ως εξής: Αχέρων, Αληκτώ (μία εκ των Ερινυών), Κέρβερος, Έρεβος, Ευρυδίκη, Ηρακλής, Ύπνος, Λήθη, Οβολός, Ορφέας, Περσεφόνη και Στυξ, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα πρότασης ονομάτων εκτός της λίστας. Το κοινό μπορεί να ψηφίσει στην ιστοσελίδα plutorocks.com μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου.













Οι δορυφόροι P4 και P5 έχουν πολύ μικρό μέγεθος, με διάμετρο μόλις 20 με 30 χιλιόμετρα, σε αντίθεση με τον Χάροντα που έχει διάμετρο 1.043 χιλιόμετρα. Ανακαλύφθηκαν από την αποστολή New Horizons της NASA, η οποία θα φτάσει στον Πλούτωνα το 2015.

Η ομάδα επιχειρήσεων της αποστολής παρακολουθεί τον πλανήτη-νάνο και το περιβάλλον του για μικρά φεγγάρια, δακτύλιους και άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το διαστημόπλοιο, το οποίο κινείται με ιδιαίτερα υψηλή ταχύτητα.

Ο Πλούτωνας ανακαλύφθηκε το 1930 και το 2006 έχασε τον τίτλο του πλανήτη, όταν η Διεθνής Αστρονομική Ένωση άλλαξε τον ορισμό και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένα ουράνιο σώμα ώστε να χαρακτηριστεί πλανήτης. Από τότε ο Πλούτωνας θεωρείται πλανήτης-νάνος, μία νέα κατηγορία που χαρακτηρίζει τα σώματα στη ζώνη Kuiper, πέρα από τον Ποσειδώνα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου