Απαντήσεις σε 8 απλές απορίες για τα ζώα


Απλές, συνηθισμένες ερωτήσεις που όμως έχουν την απάντησή τους που μάλλον απέχει από το προφανές ή έστω από αυτό που θα σκεφτόμασταν συνδυάζοντας τις γνώσεις μας.






1. Γιατί οι καμηλοπαρδάλεις έχουν μακριούς λαιμούς;

Ο λόγος είναι το σεξ! Οι αρσενικές καμηλοπαρδάλεις χρησιμοποιούν το λαιμό τους στη μάχη για την ερωτική επικράτηση  κατά την περίοδο του ζευγαρώματος. Στην πραγματικότητα χρησιμοποιούν το λαιμό τους σαν… σφυρί που χτυπά προς τα κάτω για να διώξει και να εκφοβίσει τον εχθρό. Η καμηλοπάρδαλη με το μεγαλύτερο και δυνατότερο λαιμό κερδίζει και παίρνει το κορίτσι!


2. Γιατί οι ελέφαντες έχουν μεγάλα αυτιά;

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους τα αυτιά τους είναι τόσο μεγάλα: Πρώτον, για να ακούνε καλύτερα! Στην άγρια φύση, όπως και άλλα ζώα, θέλουν να ξέρουν τι γίνεται γύρω τους και να πιάνουν τους ήχους ακόμα κι αν αυτοί βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση. Επίσης τα αυτιά τούς βοηθούν να μην… ζεσταίνονται. Λειτουργούν σαν μια δροσερή κομπρέσα στο κεφάλι τους.


3. Υπάρχει ζώο με ένα μόνο μάτι;





















Ανήκει στα καρκινοειδή μαλακόστρακα και ονομάζεται «Κύκλωπας». Είναι πολύ μικρό (2 εκ. μήκος) και το μάτι του βρίσκεται κοντά στην κορυφή της κεφαλής, μεταξύ των κεραιών.


4. Γιατί ζέβρες έχουν ρίγες;

Οι ζέβρες ήταν κάποτε εντελώς μαύρες, αλλά μια μέρα μία από αυτές στάθηκε δίπλα σε έναν λευκό φρεσκοβαμμένο φράχτη και ιδού! Ας σοβαρευτούμε, όμως. Ο βασικός λόγος είναι το καμουφλάζ μέσα στα καταπράσινα δάση όπου ζουν, και ειδικότερα η προστασία τους από τα λιοντάρια. Και θα σκεφτείτε τώρα: «Μα οι ρίγες της ζέβρας δεν είναι πράσινες. Πώς επιτυγχάνει το καμουφλάζ;». Τα λιοντάρια έχουν αχρωματοψία και έτσι δεν είναι σε θέση να δουν τη διαφορά μεταξύ των διαφορετικών χρωμάτων.


5. Έχουν οι αράχνες καρδιά;

Φυσικά, μια αράχνη έχει καρδιά αλλά δεν μοιάζει με αυτό που εμείς φανταζόμαστε. Είναι ένας απλός σωλήνας που είναι τοποθετημένος στο πίσω μέρος της κοιλιάς της.


6. Έχουν τα ψάρια τα βλέφαρα;
















Η απλή απάντηση είναι όχι! Γι ‘αυτό ποτέ δεν πρόκειται να σας ανοιγοκλείσει τα ματάκια του ένα ψαράκι. Τα ψάρια έχουν ένα λεπτό διαφανές στρώμα που καλύπτει το μάτι, παρόμοιο με τον κερατοειδή μας, το οποίο το προστατεύσει από τα διάφορα σωματίδια του νερού.


7. Γιατί οι κότες δεν μπορούν να πετάξουν αφού έχουν φτερά;

Η αλήθεια είναι ότι μπορούν, αλλά το κάνουν πολύ άσχημα. Αν και έχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα τους επέτρεπαν να πετάνε όπως τα άλλα πτηνά (ελαφριά κόκαλα, θύλακες αέρα στο εσωτερικό των οστών και σάκους αέρα στους πνεύμονες) παρόλα αυτά ζωή τους ως οικόσιτα ζώα εδώ και χιλιάδες χρόνια περιόρισε την ικανότητά τους αυτή και τη μετέτρεψε σε ένα απλό φτερούγισμα. Οι κότες ζουν με τους ανθρώπους, σε κοτέτσια, σε χώρους περιορισμένους και έτσι δεν έμαθαν ποτέ να χρησιμοποιούν τα φτερά τους για… υπερατλαντικές πτήσεις!


8. Γιατί τα σκυλιά γλείφουν τη μύτη τους;

Η απλούστερη απάντηση εδώ είναι: «Γιατί μπορούν!» Υπάρχουν, όμως, μια σειρά από λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος γλείφει τη μύτη του. Πρώτον και κύριον, είναι μια μέθοδος επικοινωνίας μεταξύ των σκύλων. Δεύτερον, το γλείψιμο της μύτης υποδηλώνει ότι ο ίδιος ηρεμεί και χαλαρώνει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Τρίτον, αισθάνεται ίσως άβολα για κάποιο λόγο και τέταρτον, προετοιμάζεται να αμυνθεί απέναντι σε κάτι που θεωρεί ότι τον απειλεί.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου