Η σπάνια ομορφιά του λευκού λιονταριού


Μέχρι το 1938, η ύπαρξη του λευκού λιονταριού θεωρούταν  φαντασίες και  μύθοι των ιθαγενών, που υποστήριζαν ότι υπάρχουν. Όμως το 1938 εθεάθησαν για πρώτη φορά και το 1975 δύο λευκά νεαρά λιοντάρια εντοπίστηκαν και αιχμαλωτίστηκαν στο καταφύγιο Τιμπαβάτι στη Νότια Αφρική.



Τα σημερινά εξημερωμένα λευκά λιοντάρια είναι απόγονοι εκείνων των δύο και σπανίζουν τόσο στους ζωολογικούς κήπους και πολύ περισσότερο ελεύθερα στην άγρια φύση.

















Το λευκό λιοντάρι το οποίο απαντάται περιστασιακά στα εθνικά πάρκα, είναι ένας ιδιαίτερος τύπος του Panthera leo krugeri (Πάνθηρας ο λέων του Κρούγκερ).

Το χρώμα που έχει οφείλεται σε υποτελή γονίδια, από τα οποία προκύπτει μία σπάνια γονιδιακή μετάλλαξη, γνωστή ως "συνθήκη του λευκισμού".Αυτή οφείλεται για την αλλαγή στο χρώμα των λιονταριών, προκαλώντας πιο απαλό χρωματισμό που τείνει προς το λευκό.

















Η κατάσταση αυτή δεν έχει καμία σχέση με τον γνωστό αλμπινισμό (σ.σ. λευκό τρίχωμα, μάτια και δέρμα που συναντάται όχι μόνο στα ζώα αλλά και στον άνθρωπο), καθώς τα συγκεκριμένα λιοντάρια έχουν κανονικό χρώμα στα μάτια και στο δέρμα.

Υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 300 λευκά λιοντάρια, τα οποία αν μη τι άλλο εντυπωσιάζουν με τη σπάνια ομορφιά τους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου