Tο Curiosity τρύπησε βράχο στον Άρη – Συλλέγει δείγματα σκόνης


Μια τρύπα βάθους 6 εκατοστών σε ιζηματογενή βράχο στον πλανήτη Άρη διάνοιξε το μη επανδρωμένο σκάφος Curiosity της NASA, το οποίο προ ημερών,  είχε ετοιμάσει προς χρήση για πρώτη φορά το τρυπάνι του.




Έτσι, οι επιστήμονες θα διενεργήσουν αναλύσεις στο εσωτερικό βράχου από τον πλανήτη Άρη για πρώτη φορά αναζητώντας ενδείξεις εξωγήινης ζωής.

Τις προσεχείς ημέρες δείγμα λεπτόκοκκης σκόνης θα μεταφερθεί στο ενσωματωμένο εργαστήριο του Curiosity της NASA ώστε να διαπιστωθεί εάν το ιζηματογενές πέτρωμα σχηματίστηκε από νερό.

Οι επιστήμονες της NASA εικάζουν ότι τα πετρώματα που εντοπίστηκαν σε περιοχή του κρατήρα Γκέηλ του Άρη όπου προσεδαφίστηκε το Curiosity σχηματίστηκαν από το πέρασμα νερού και ότι εκεί βρισκόταν ένας αρχαίος ποταμός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τρυπάνι του Curiosity είναι σχεδιασμένο με τρόπο ώστε  η σκόνη που δημιουργείται να περνά μέσα τα αυλάκια της μύτης και να καταλήγει σε μικρούς θαλάμους.

Από εκεί μεταφέρεται στο ChemCam, μια κάμερα που προσδιορίζει τη χημική σύσταση, καθώς και στο SAM, μια σειρά φασματόμετρων που δίνουν περισσότερες πληροφορίες για τη χημεία των δειγμάτων.

Οι επιστήμονες συντονίζουν τις επιχειρήσεις του Curiosity δύο ημέρες νωρίτερα από την εκτέλεσή τους καθώς κάθε μέρα στον πλανήτη Άρη, γνωστή ως sol, διαρκεί 24 ώρες και 40 λεπτά, χρονική διαφορά που σταδιακά αποσυντονίζει την επικοινωνία με τους ερευνητές.

Τέλος, θα επιχειρηθεί καθαρισμός ίχνους γήινης σκόνης που ενδεχομένως υπάρχει στο τρυπάνι για να μην στρεβλωθούν τα δείγματα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου