Δίδυμοι πλανήτες της Γης ικανοί να φιλοξενήσουν ζωή


Πλανήτες παρόμοιοι με τη Γη, ικανοί να φιλοξενήσουν ζωή, πιθανότατα βρίσκονται πολύ πιο κοντά απ’ όσο νομίζαμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με νέα έρευνα του Κέντρου Αστροφυσικής  Harvard-Smithsonian.




Ειδικότερα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα μικρά αστέρια γνωστά ως «Κόκκινοι Νάνοι» έχουν σε ποσοστό 6% δορυφόρους πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, το 75% των αστεριών του γαλαξία μας είναι Κόκκινοι Νάνοι.

«Εφόσον αυτά τα μικρά αστέρια είναι τόσο κοινά, οι κοντινότεροι πλανήτες παρόμοιοι με τη Γη μπορεί να απέχουν μόνο 13 έτη φωτός»,  τόνισε σε δηλώσεις της η επικεφαλής της μελέτης Courtney Dressing.

«Νομίζαμε ότι θα έπρεπε να ψάξουμε πολύ μακριά για να βρούμε πλανήτες παρόμοιους με τη Γη, ωστόσο τώρα διαπιστώσαμε ότι η δίδυμη αδερφή της Γης μπορεί να βρίσκεται στην αυλή μας, περιμένοντας να την ανακαλύψουμε», προσέθεσε η ερευνήτρια.

Η θερμοκρασία στην επιφάνεια των Κόκκινων Νάνων είναι κάτω από 4000 βαθμούς Κελσίου και η μάζα τους δεν φτάνει ούτε το 40% της μάζας του Ήλιου, γεγονός που σημαίνει ότι είναι μικροί, ψυχροί και αρκετά σκοτεινοί.

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι αρκετά φωτεινοί, είναι πολύ πιθανό να έχουν πλανήτες παρόμοιους με τη Γη.

«Δεδομένου ότι τα αστέρια αυτά από μόνα τους είναι σχετικά μικρά, ένας πλανήτης στο μέγεθος της Γης κρύβει το μεγαλύτερο μέρος της λάμψης τους περνώντας μπροστά τους», δήλωσε η κ. Dressing.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, που θα δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Astrophysical Journal, οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία που συνέλεξε διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ της NASA.

Πιο συγκεκριμένα εξέτασαν το μέγεθος των μικρών αστεριών και προσπάθησαν να καθορίσουν πόσα από αυτά έχουν πλανήτες παρόμοιους με τη Γη στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη».

Από την έρευνα προέκυψαν 95 υποψήφιοι πλανήτες που είναι σε τροχιά γύρω από Κόκκινους Νάνους. Αυτό σημαίνει ότι το 60% των Κόκκινων Νάνων έχουν πλανήτες μικρότερους από τον Ποσειδώνα.

Αν και οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν το κατάλληλο μέγεθος  ή θερμοκρασία ώστε να θεωρηθούν παρόμοιοι με τη Γη, οι επιστήμονες εντόπισαν τρία πλανητικά αντικείμενα, που απέχουν 300 με 600 έτη φωτός, έχουν περίπου το μέγεθος της Γης και ζουν στην κατοικήσιμη ζώνη του αστεριού τους.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ανακαλύφθηκε νέα υπερ – Γη, ικανή να στηρίξει ζωή. Διαβάστε στο econews.gr περισσότερες λεπτομέρειες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου