Ηλεκτρόδια εμφυτευμένα "βαθιά" στον εγκέφαλο ενός αγοριού κατάφεραν να βελτιώσουν τις λεκτικές του δεξιότητες και να μειώσουν την αυτοτραυματική συμπεριφορά που συναντάται συχνά σε ασθενείς με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.
Ο αυτισμός είναι μια εξαιρετικά μεταβλητή νευροαναπτυξιακή διαταραχή, που εμφανίζεται για πρώτη φορά κατά τη βρεφική ηλικία ή την παιδική ηλικία και σε γενικές γραμμές ακολουθεί μια σταθερή πορεία χωρίς επιστροφή. Τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά μετά την ηλικία των 6 μηνών, εγκαθίστανται στην ηλικία των 2 ή 3 ετών, και τείνουν να συνεχίζουν και μετά την ενηλικίωση. Ξεχωρίζει όχι από ένα μόνο σύμπτωμα, αλλά από μια χαρακτηριστική τριάδα συμπτωμάτων:
- έκπτωση στην κοινωνική αλληλεπίδραση,
- έκπτωση στην επικοινωνία και
- επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά.
Η «εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση», γνωστή και ως DBS (Deep Brain Stimulation) αποτελεί μία στερεοτακτική μέθοδο εμφύτευσης ηλεκτροδίων μιας συσκευής διέγερσης σε επιλεγμένους πυρήνες του εγκεφάλου. Η εμφύτευση των ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο διενεργείται στον ασθενή ενώ είναι ξύπνιος. Μετά το πέρας αυτής της διαδικασίας τοποθετείται στην υποκλείδια περιοχή με σύντομη γενική νάρκωση η ηλεκτρική πηγή που θα διεγείρει τα ηλεκτρόδια.
Η μέθοδος DBS ξεκίνησε να εφαρμόζεται διεθνώς το 1993 σε ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα όπως η νόσος του Parkinson, ιδιοπαθής τρόμος, στον τρόμο ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, στη δυστονία και σε ασθενείς με δυσκινησίες, ενώ, ήδη έχει ξεκινήσει η εφαρμογή της σε ασθενείς με ψυχιατρικά νοσήματα, όπως η ιδιοψυχαναγκαστική διαταραχή, η επιληψία και ο χρόνιος πόνος.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Human Neuroscience είναι η πρώτη που χρησιμοποίησε την τεχνική της εγκεφαλικής διέγερσης για την ανακουφίση διαταραχών του φάσματος του αυτισμού.
Το δεκατριάχρονο αγόρι που υποβλήθηκε σε χειρουργείο υπέφερε από σοβαρά συμπτώματα αυτισμού: δεν μπορούσε να μιλήσει ή να εστιάσει με τα μάτια, ξυπνούσε ουρλιάζοντας επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας και αυτοτραυματιζόταν τόσο άσχημα που οι γονείς του τον συγκρατούσαν σχεδόν συνεχώς για να τον προστατεύσουν. Η χορήγηση ψυχιατρικών φαρμάκων απέτυχε να αποτρέψει την επιδείνωση αυτών των συμπτωμάτων.
Σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν το αγόρι, οι γιατροί της ομάδας με επικεφαλή τον Volker Sturm του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κολωνίας εμφύτευσαν ηλεκτρόδια στη περιοχή της αμυγδαλής, μια δομή του εγκεφάλου σημαντική για τα συναισθήματα και τη μνήμη. Ύστερα από μια σειρά δοκιμών οι γιατροί συνειδητοποίησαν ότι η διέγερση άλλων περιοχών του εγκεφάλου δεν είχε καμία επίδραση στα συμπτώματα του αγοριού και έτσι επέλεξαν την περιοχή με το βέλτιστο αποτέλεσμα - τη βασοπλευρική αμυγδαλή.
Μετά από οκτώ εβδομάδες συνεχούς ηλεκτρικής διέγερσης, η κατάσταση του αγοριού μεταβλήθηκε, σύμφωνα με κλινική κλίμακα που μετρά την ευερεθιστότητα, από "σοβαρά άρρωστος" σε "μέτρια άρρωστος". Το αγόρι έδειξε, σημαντικά σημάδια βελτίωσης σε μια κλίμακα που μετρά τα συμπτώματα αυτισμού. Μερικά από αυτά ήταν η δυνατότητα συγκέντρωσης του βλέμματος του, καθώς ήταν σε θέση να ελέγξει περισσότερο τη συμπεριφορά του. Επίσης, η εγχείρηση είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του άγχους και της αυτοτραυματικής συμπεριφοράς. Το αγόρι άρχισε να δοκιμάζει καινούργια φαγητά, να απολαμβάνει εκδρομές με το αυτοκίνητο και μετά από 6 μήνες κατάφερε να πει μερικές λέξεις όπως «μπαμπά» και «μαμά». Ωστόσο, μετά από 44 εβδομάδες, η μπαταρία της συσκευής σταμάτησε να δουλεύει και τα συμπτώματα του αγοριού αμέσως χειροτέρεψαν δραματικά. Μόλις η μπαταρία αντικαταστάθηκε, τα συμπτώματά του βελτιώθηκαν πάλι.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η ερμηνεία των αποτελεσμάτων είναι αδύνατη χωρίς μεγαλύτερες, συστηματικές μελέτες. Το επόμενο βήμα είναι να καταλάβουμε πώς η εν τω βάθει διέγερση αλλάζει τον εγκέφαλο, ιδιαίτερα σε άτομα με προβλήματα συμπεριφοράς και νοητική δυσλειτουργία. Αυτή η πληροφορία θα μπορούσε να επιτρέψει στους γιατρούς να σχεδιάσουν καλύτερες θεραπείες για το μέλλον.
Αρθροφραφεί ο Τζορτζ [planitikos team]
Πηγή: V. Sturm, O. Fricke, C. P. Bührle, D. Lenartz, M. Maarouf, H. Treuer, J. K. Mai, G. Lehmkuhl. DBS in the basolateral amygdala improves symptoms of autism and related self-injurious behavior: a case report and hypothesis on the pathogenesis of the disorder. Frontiers in Human Neuroscience, 2013. PubMed ID: 23346052
1 σχόλιο:
Καλησπέρα, πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας. Επίσης DBS εφαρμόζεται σε περιπτώσεις Parkinson, δυστονίας, και σε ορισμένες περιπτώσεις βαριάς μορφής κατάθλιψη.
Δημοσίευση σχολίου