Γιατί παχαίνουν τα παιδιά


Πολλοί εξωτερικοί παράγοντες καθορίζουν τις διατροφικές επιλογές που κάνουν καθημερινά τα παιδιά. Τα πλούσια σε λίπος και σάκχαρα και ελλειπή σε θρεπτικές ουσίες φαγητά πρέπει να καταναλώνονται σε μικρό βαθμό και πάντοτε να συμπληρώνονται από τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή τους.





Η σημερινή κοινωνία πιέζει τα μέλη της να τρώνε πολύ και να κινούνται ελάχιστα έως και καθόλου, κάτι που εύκολα μεταφράζεται σε εκατομμύρια παχύσαρκων και υπέρβαρων ανθρώπων.

Από τη στιγμή που αρκετές χρόνιες παθήσεις ξεκινούν νωρίς στη ζωή, είναι σημαντικό να διαμορφώσουμε τις επιλογές των παιδιών μας, όσον αφορά τη διατροφή και την άσκηση, από μικρή ακόμα ηλικία. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι τα παιδιά υιοθετούν τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες των γονιών τους, και μάλιστα τις περισσότερες φορές τις διατηρούν και αφού ενηλικιωθούν.

Μερικοί από τους εξωτερικούς παράγοντες που ευνοούν την παχυσαρκία είναι οι εξής:


  • To φαγητό θεωρείται ευχάριστο, απολαυστικό και διασκεδαστικό γεγονός και διαφημίζεται ασταμάτητα από τα ΜΜΕ.
  • Τα φαστ-φουντ δελεάζουν τα μικρά παιδιά με τα παιχνίδια και τους διαγωνισμούς.
  • Οι συσκευασίες των φαγητών και ο τρόπος που πλασάρονται στα ράφια των σούπερ-μάρκετ και των καταστημάτων προσελκύουν τα παιδιά.
  • Οι μερίδες που προσφέρονται στα εστιατόρια είναι ιδιαίτερα μεγάλες, αν όχι τεράστιες και συχνά δεν υπάρχουν υγιεινά πιάτα στους καταλόγους τους.
  • Τα παιδιά συχνά τρώνε έξω από το σπίτι.
  • Στα σχολεία πωλούνται αμφίβολης ποιότητας φαγητά.
  • Η αξία που δίνεται στις μέρες μας στο να είναι κανείς αδύνατος, συχνά υποκινεί τη δίαιτα που καταλήγει σε κραιπάλες.
  • Οι κακές διατροφικές συνήθειες της οικογένειας και οι λανθασμένες απόψεις της για την υγεία.
  • Η έλλειψη ελεύθερου χρόνου.
  • Τα παιδιά συχνά μένουν μόνα τους μετά το σχολείο.
  • Τα παιδιά κάνουν καθιστική ζωή (περνούν πολλές ώρες καθημερινά μπροστά στην τηλεόραση, τον υπολογιστή και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια).
  • Εμπόδια στην άσκηση (γειτονιές χωρίς πεζοδρόμια, δρόμοι χωρίς σήμανση, πυκνοκτισμένα σπίτια που δημιουργούν έλλειψη χώρου, μη ασφαλή πάρκα και παιδικές χαρές, δρόμοι με συχνή διέλευση οχημάτων).
  • Καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι είναι μια δύσκολη κατάσταση με τεράστιες επιρροές από τις διαφημιστικές εταιρίες, έλλειψη χώρου και χρόνου, πιεσμένη ζωή και η επιθυμία μας να κάνουμε τα παιδιά μας χαρούμενα. Από τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσετε αυτούς τους παράγοντες και τα αποτελέσματά τους, θα είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να τους αντιμετωπίσετε.



Όταν ένα ζευγάρι αποφασίσει να κάνει παιδιά, μέρος της ευθύνης πρέπει να είναι όχι μόνο η παροχή φαγητού, αλλά και η ενθάρρυνση της υγιεινής διατροφής. Αυτός ο στόχος είναι το ίδιο σημαντικός με οποιονδήποτε άλλο θέσετε ως γονιός.














Ίσως αναρωτιέστε πώς θα αλλάξετε την κατάσταση κοιτάζοντας τον παραπάνω κατάλογο παραγόντων. Μπορείτε, ωστόσο να το κάνετε. Μόλις καταλάβετε τα ύπουλα μηνύματα με τα οποία βομβαρδίζονται καθημερινά τα παιδιά σας, θα μπορέσετε να βοηθήσετε και τα ίδια τα παιδιά να τα συνειδητοποιήσουν. Εσείς και τα παιδιά σας μπορείτε να αρχίσετε να παρατηρείτε, να συζητάτε και να αντιστέκεστε σε αυτές τις επιρροές.

Ο χρόνος είναι ένας άλλος σοβαρός παράγοντας. Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία που σας παρουσιάζεται για ουσιαστικές συζητήσεις πάνω στις πολιτιστικές επιρροές και τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Επίσης, βρείτε χρόνο για να ασκηθείτε και να παίξετε μαζί του ή να μαγειρέψετε κάτι υγιεινό στην κουζίνα. Αναλάβετε λιγότερες υποχρεώσεις, ώστε να περνάτε περισσότερο χρόνο με το παιδί σας. Καθορίστε τις προτεραιότητές σας. Σκεφτείτε τι θα σας ικανοποιούσε και τι θα σας γέμιζε.

Για τους περισσότερους γονείς, το πιο σημαντικό είναι να έχουν μια καλή και αρμονική σχέση με το παιδί τους. Το να μαγειρεύετε μαζί στην κουζίνα είναι ένας ιδανικός τρόπος για να ανοιχτεί το παιδί σας και να σας μιλήσει. Το να μάθουν πώς φτιάχνονται θρεπτικά φαγητά είναι χρήσιμη γνώση, πέρα από την εμπειρία που αποκτούν. Μπορείτε επίσης, να ξεφυλλίσετε τα περιοδικά ή να δείτε τηλεόραση μαζί για να τους εξηγήσετε τις διαφημιστικές στρατηγικές των εταιριών. Ωστόσο, ο πιο διασκεδαστικός τρόπος για να γνωρίσετε το παιδί σας είναι να γυμναστείτε παρέα. Δοκιμάστε μια βιντεοκασέτα με γυμναστική ή χορό, κάντε έναν περίπατο ή κάντε μια βόλτα στη γειτονιά με το ποδήλατο.

Τελειώνοντας, να πούμε ότι η αντίληψή σας για τις επιρροές που αναφέραμε παραπάνω και η απόφασή σας να τις καταπολεμήσετε είναι το πρώτο βήμα προς ένα σωστό και ισορροπημένο τρόπο διατροφής. Όταν οι ίδιοι οι γονείς κατανοήσουν τη δύναμη και την επίδραση που ασκούν οι εταιρίες τροφίμων στην υγεία και τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειάς τους, θα απαιτήσουν αλλαγές.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου