Ιράν: “μαϊμού” η μαϊμού-αστροναύτης λένε στη Δύση


Σοβαρές αμφιβολίες εκφράζουν στη Δύση για το κατά πόσο το Ιράν κατάφερε να στείλει μια μαϊμού στο διάστημα σε μια προσπάθεια να δείξει την υπεροχή του στην τεχνολογία και την επιστήμη.





Οι πρώτες φωτογραφίες από τη μαϊμού διαφέρουν από εκείνες που δείχνουν το συμπαθητικό ζώο μέσα στη ρουκέτα που εκτοξεύτηκε στο διάστημα.

Αυτό το ζώο είχε ανοιχτόχρωμο τρίχωμα και μία κόκκινη κηλίδα πάνω από το δεξί του μάτι, ενώ αυτό που επέστρεψε στη Γη ήταν με σκουρόχρωμο τρίχωμα και χωρίς την κηλίδα.

«Μοιάζει να είναι μία πολύ διαφορετική μαϊμού. Η μύτη, τα χαρακτηριστικά, όλα είναι διαφορετικά», δήλωσε ο Γιαρίβ Μπας, ιδρυτής και διευθυντής του «Space Israel», ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που εργάζεται για την αποστολή μη επανδρωμένων διαστημόπλοιων στη Σελήνη.

«Αυτό σημαίνει ότι είτε η πραγματική μαϊμού πέθανε από καρδιακή προσβολή μετά την προσγείωση ή ότι το πείραμα δεν πήγε όπως θα το ήθελαν οι Ιρανοί», συμπέρανε ο Μπας.

Σε μια διαφορετική εκδοχή, ο Τζον ΜακΝτάουελ, αστρονόμος του Χάρβαρντ που παρακολουθεί στενά τις διαστημικές επιχειρήσεις, υποστήριξε ότι οι φωτογραφίες του ανοιχτόχρωμου πίθηκου δόθηκαν κατά λάθος στα μέσα και δείχνουν όχι ένα εναλλακτικό πειραματόζωο, αλλά τον πίθηκο που φέρεται να πέθανε σε μια προηγούμενη απόπειρα το 2011.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου