Τεχνητός μυς κινείται με υδρατμούς (video)


Ένα νέο υλικό που ανέπτυξαν μηχανικοί του MIT έχει τη δυνατότητα να δρα ως τεχνητός μυς ή να παράγει ηλεκτρική ενέργεια ικανή να τροφοδοτεί μικρές ηλεκτρονικές συσκευές.


Πώς τα καταφέρνει; Απορροφώντας και απελευθερώνοντας μικρές ποσότητες υδρατμών.

Το νέο υλικό είναι ένας λεπτός υμένας κατασκευασμένος από δύο πολυμερή: την πολυπυρρόλη, ένα εύκαμπτο αλλά και ανθεκτικό υλικό που δρα υποστηρικτικά στη δομή του μυός και βορική πολυόλη, μια αλοιφή που διογκώνεται όταν απορροφά νερό.

Όταν τα δύο υλικά εκτίθενται μαζί σε υδρατμούς, ο υμένας αλλάζει σχήμα και κινείται στριφογυριστά πάνω και κάτω.

Η εκμετάλλευση της διαρκούς κίνησης, εκτιμούν οι επιστήμονες, μπορεί να συμβάλλει είτε στην ανάπτυξη ενός τεχνητού μυ ή να παράξει ηλεκτρισμό χαμηλής τάσης για συσκευές.

Ο υμένας συλλέγει την ενέργεια που δημιουργείται από τη μεταβολή ξηρού-υγρού περιβάλλοντος. Όταν το φιλμ πάχους 20 μικρομέτρων τοποθετείται σε μια επιφάνεια, ακόμα και μικρή ποσότητα υγρασίας έχει ως αποτέλεσμα αυτό να στριφογυρίζει. Η συνεχής κίνηση μετατρέπει τη χημική ενέργεια του νερού σε μηχανική ενέργεια.Πιθανές εφαρμογές της τεχνολογίας είναι ως ενεργοποιητής σε μικρές ρομποτικές συσκευές, ικανές να σηκώσουν δέκα φορές το βάρος τους, ή να παράξουν ηλεκτρισμό με πιεζοηλεκτρικά υλικά.

Προς το παρόν, το πρωτότυπο παράγει ισχύ της τάξης των 5,6 νανοβάτ, αλλά αναμένεται να αυξηθεί.

Πηγή