Προστατεύοντας τη Γη από επικίνδυνους αστεροειδείς με σπρέι βαφής


Με τον αστεροειδή 2012 DA14 να περνά από τη Γη σε απόσταση αναπνοής σήμερα, δηλαδή στα 27.000 χιλιόμετρα, οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους εκτροχιασμού ουρανίων σωμάτων που εισέρχονται σε τροχιά σύγκρουσης με τον πλανήτη μας.




Μια λύση είναι τα λεγόμενα “τρακτέρ βαρύτητας”. Πρόκειται για διαστημικά σκάφη που θα μπορούσαν να πλησιάσουν τον αστεροειδή στα 70 μέτρα και ασκώντας μια μικρή, αλλά σταθερή βαρυτική δύναμη να του αλλάξουν πορεία.

Μια δεύτερη λύση θα μπορούσαν να αποτελέσουν συστοιχίες κατόπτρων που θα συγκέντρωναν τεράστιες ποσότητες ηλιακής ενέργειας στο ουράνιο σώμα για να το τινάξουν στον αέρα.

Θα ήταν όμως ποτέ δυνατό η αποτροπή της σύγκρουσης να επιτευχθεί με κάτι τόσο απλό όσο η χρήση ενός σπρέϋ βαφής;

Το 1902, ο Ιβάν Γιαρκόφσκι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συστηματική θέρμανση ενός διαστημικού αντικειμένου σε καθημερινή βάση ασκεί πάνω του μια μικρή δύναμη.

Η θέρμανση ενός ουράνιου σώματος από τον ήλιο οδηγεί σε απελευθέρωση ραδιενέργειας, η οποία λειτουργεί όπως ακριβώς η δύναμη ώθησης στους πυραύλους. Όταν αυτό λαμβάνει χώρα για εκατοντάδες χρόνια, η τροχιά ενός αστεροειδούς αργά αλλά σταθερά μεταβάλλεται.

Έτσι, βάφοντας με σπρέϋ ένα συγκεκριμένο κομμάτι ή ολόκληρο τον αστεροειδή, είτε με ανοιχτή είτε με σκούρα μπογιά ανάλογα με τι θέλουμε να πετύχουμε, μπορούμε θεωρητικά να μεταβάλλουμε την τροχιά του και να τον εκτρέψουμε ένα ουράνιο σώμα προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Ο Ντέιβιντ Χάιλαντ, καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο A&M University του Τέξας αναζητούν χρηματοδότηση για να κάνουν το πείραμα αυτό στον αστεροειδή Απόφις που επίσης περνά σε απόσταση αναπνοής από τη Γη.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου