Πώς να επταχύνουμε την ανάρρωση από το κρυολόγημα


Ο καθηγητής Εκλς εξήγησε προσφάτως στην εφημερίδα «Daily Mail» τι πρέπει να κάνουμε για να επιταχύνουμε την ανάρρωσή μας από το κρυολόγημα.







7 π.μ. Κάνετε ένα καυτό μπάνιο. Αν και δεν είναι απίθανο να ξυπνήσετε "κουρασμένοι" το πρωί και να μην έχετε διάθεση για ένα ντους, το καυτό μπάνιο μπορεί να είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε.

Θα καταπραΰνει τους πόνους στα άκρα σας, ενώ ο ζεστός ατμός θα καθαρίσει αρκετά τα «μπουκωμένα» ιγμόρειά σας.


8 π.μ. Φάτε για πρωινό πορτοκαλάδα με χυλό από νιφάδες βρώμης. Ο φυσικός χυμός πορτοκάλι είναι πλούσιος σε βιταμίνη C που θα τονώσει τον οργανισμό σας.

Φτιάξτε επίσης ένα μπωλ με ζεστό γάλα και νιφάδες βρώμης, στο οποίο θα προσθέσετε λίγα μούρα – είναι γεμάτο πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά.


10 π.μ. Πάρτε τα απαιτούμενα φάρμακα και κάνετε εισπνοές. Το κρυολόγημα προκαλεί συνάχι, «μπούκωμα» και βήχα που μπορεί να οδηγήσουν σε δυνατό πονοκέφαλο.

Αντιμετωπίστε τα συμπτώματά σας με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα: παυσίπονα, σιρόπι για τον βήχα και παστίλιες για το λαιμό μπορούν να σας βοηθήσουν. Οι παστίλιες πρέπει να έχουν δυνατή γεύση, που ευνοεί την παραγωγή σιέλου και έτσι «μαλακώνει» το λαιμό.

Δοκιμάστε επίσης να κάνετε εισπνοές θερμού ατμού: βάλτε το κεφάλι σας πάνω από ένα αχνιστό μπωλ με καυτό νερό και εισπνέετε τους ατμούς επί πέντε λεπτά, για να καθαρίσει η αεροφόρος οδός σας.


12 π.μ. Κάνετε έναν περίπατο. Εάν δεν σας έχουν εγκαταλείψει οι δυνάμεις σας, ένας χαλαρός περίπατος πριν από το μεσημεριανό φαγητό θα βελτιώσει την ψυχική σας διάθεση και θα τονώσει το ανοσοποιητικό σας.

Αν, εξάλλου, γυμνάζεστε συστηματικά και έχετε ήπια συμπτώματα κρυολογήματος, λίγη γυμναστική θα σας τονώσει (μην το παρακάνετε, όμως, διότι χρειάζεστε τις δυνάμεις σας για να νικήσετε το κρυολόγημα).


1 μ.μ. Φάτε μία σαλάτα του Καίσαρα ή μία κοτόσουπα. Μπορεί να μην έχετε ιδιαίτερη όρεξη για φαγητό, αλλά μία πράσινη σαλάτα με κοτόπουλο (χωρίς σος) σας είναι απαραίτητη, διότι περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Οι άπαχες πρωτεΐνες, όπως το κοτόπουλο, είναι ό,τι πρέπει για να παραχθούν ανοσοποιητικά κύτταρα στον οργανισμό σας και να ενταθεί η αντίδραση του ανοσοποιητικού στην ιϊκή επίθεση που δέχεται.

Έχει διαπιστωθεί πως όσοι περιορίζουν τις πρωτεΐνες (πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά, κρέας, όσπρια) από την διατροφή τους υφίστανται πιο συχνά και πιο παρατεταμένα κρυολογήματα. Αν δεν θέλετε σαλάτα, φάτε κοτόσουπα.


3 μ.μ. Πιείτε τσάι και πορτοκαλάδα. Τα αφεψήματα βοτάνων, όπως το τσάι και το χαμομήλι, αραιώνουν τις βλέννες και διευκολύνουν την απομάκρυνσή τους από τον οργανισμό.

Πιείτε επίσης ένα ακόμα ποτήρι φρεσκοστιμένο χυμό πορτοκαλιού, για να τονώσετε λίγο ακόμα το ανοσοποιητικό σας.


6 μ.μ. Φάτε κάτι καυτερό. Να φάτε νωρίς για βράδυ, επιλέγοντας μία πικάντικη σούπα. Συστατικά όπως η πιπερόριζα, το σκόρδο και οι καυτερές πιπεριές είναι διάστημα για τις αντιϊικές και αντιβακτηριακές ιδιότητές τους, καθώς και για την ικανότητά τους να καθαρίζουν τα ιγμόρεια.

Δεν αποκλείεται επίσης να είναι τα μοναδικά τρόφιμα των οποίων τη γεύση θα καταλάβετε, διότι εξαιτίας του κρυολογήματος είναι πιθανό να «χάσετε» τη γεύση σας.


8 μ.μ. Κάνετε ακόμα ένα ζεστό μπάνιο. Η έκθεση στον ζεστό ατμό θα ηρεμήσει τους κουρασμένους και πονεμένους σας μυς, και θα βοηθήσει το ανώτερο αναπνευστικό σας να απαλλαγεί από τις ενοχλητικές βλέννες και τους ιούς που φιλοξενούν.


10 μ.μ. Μπείτε για ύπνο. Είναι σημαντικό να κοιμηθείτε νωρίς και πολύ καλά, για να αναρρώσει το σώμα σας. Χρειάζεστε τουλάχιστον οκτώ ώρες ύπνου.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου