Ηλιακή καταιγίδα “τσουνάμι” το 2013 – Εξεγέρσεις για τρόφιμα και διακοπή τηλεπικοινωνιών


Οι ηλιακές καταιγίδες μπορεί να προκαλέσουν ζημιές δισεκατομμυρίων Ευρώ στον πλανήτη Γη και τους κατοίκους του, ενώ είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορεί να ανταπεξέλθει η σύγχρονη τεχνολογία, σύμφωνα με τον θεωρητικό φυσικό Μίτσιο Κάκου, ο οποίος μίλησε στο κοινό στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Ρίνο.


Ο Ιάπωνας Κάκου έχει προειδοποιήσει για μια πιθανή ηλιακή καταιγίδα-μαμούθ το 2013 η οποία θα διακόψει τις τηλεπικοινωνίες, θα παραλύσει την οικονομία, θα προκαλέσει ζημίες τρισεκατομμυρίων Ευρώ, αλλά και μια πιθανή έλλειψη τροφίμων.

“Το 1859, μια γιγάντια ηλιακή καταιγίδα κατέστρεψε τα καλώδια του τηλέγραφου” λέει ο Κάκου.

“Σήμερα θα βγάλει εκτός συστήματος τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, ενώ μπορεί να υπάρξουν εξεγέρσεις και ταραχές για τα τρόφιμα αφού δεν θα υπάρχει ψύξη για τη συντήρησή τους, ενώ μπορεί να συντριβούν αεροπλάνα αφού δεν θα λειτουργούν τα ραντάρ”.

Παραπέμπει δε στην κατάρρευση του ηλεκτρικού συστήματος στο Κεμπέκ του Καναδά το 1989 εξαιτίας μιας μικρής ηλιακής καταιγίδας.


Τι λένε οι Βρετανοί

 Μια γιγάντια ηλιακή καταιγίδα θα έθετε σε κίνδυνο τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά δεν θα ήταν κατακλυσμική λένε από την πλευρά τους Βρετανοί ειδικοί της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικών στο Λονδίνο (Royal Academy of Engineering).

Οι ηλιακές καταιγίδες σχηματίζονται όταν ο Ήλιος απελευθερώνει δισεκατομμύρια τόνους σωματιδίων ύλης υψηλής ενέργειας με ταχύτητα εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα. Η συχνότητα εμφάνισής τους είναι κάθε 100 ή 200 χρόνια αλλά είναι αδύνατο να προβλεφθούν παρά μόνο 30 λεπτά πριν επέλθουν.

Η τελευταία ηλιακή καταιγίδα που επηρέασε τη Γη ήταν το 1859, και έγινε γνωστή ως φαινόμενο Κάρρινγκτον, από τον Άγγλο αστρονόμο που την κατέγραψε.

Παρόμοια φαινόμενα καταγράφηκαν το 1989, αυτό που προαναφέραμε στο Κεμπέκ, και το 1956, το 1972 και το 2003, αλλά ήταν πολύ χαμηλότερης έντασης σε σύγκριση με εκείνο του 1859.

Οι Βρετανοί εμφανίζονται έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις μιας ηλιακής καταιγίδας και είναι αισιόδοξοι για τις αντοχές των δικτύων και των υποδομών τους.

“Οι δύο μεγαλύτερες προκλήσεις για κάθε κυβέρνηση θα είναι το ευρύ φάσμα των τεχνολογιών που μπορούν να επηρεαστούν, αλλά και η εμφάνιση απροσδόκητων ανωμαλιών και αδυναμιών όσο εξελίσσεται η τεχνολογία», δήλωσε ο Πωλ Κάννον, μέλος της Ακαδημίας και προεδρεύων της ομάδας εργασίας πάνω στις ηλιακές καταιγίδες.

«Το μήνυμά μας είναι μην πανικοβάλλεστε, αλλά προετοιμαστείτε», πρόσθεσε.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου