Η κλιματική αλλαγή αποδεκατίζει το εργατικό δυναμικό


Η κλιματική αλλαγή, με κύριο χαρακτηριστικό την αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας, μείωσε τις τελευταίες έξι δεκαετίες το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό κατά 10%.





Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα της Αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας για τους Ωκεανούς και την Ατμόσφαιρα (ΝΟΑΑ), η οποία υποστηρίζει ότι το ποσοστό των εργαζομένων που αδυνατεί να δουλέψει λόγω ζέστης ενδέχεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Η απόλυτη υγρασία στην ατμόσφαιρα τα τελευταία χρόνια είναι αυξημένη, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι ο θερμός αέρας συγκρατεί περισσότερους υδρατμούς σε σχέση με τον κρύο.

Όπως είναι γνωστό, όταν τα θερμά καλοκαίρια συνδυάζονται με υψηλή υγρασία η ατμόσφαιρα που δημιουργείται είναι αποπνικτική και καθιστά ανυπόφορη την εργασία.

Για να υπολογίσουν το στρες που προκαλεί στους εργαζομένους η δουλειά σε υψηλότερες θερμοκρασίες με μεγάλη υγρασία στην ατμόσφαιρα, οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από τον στρατό και τις βιομηχανίες σχετικά με το «στρες λόγω ζέστης» και τα συνδύασαν με τις επίσημες προβλέψεις για την άνοδο της θερμοκρασίας και την αύξηση της υγρασίας τα επόμενα χρόνια.

Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά. «Προβλέπουμε ότι η απώλεια εργατικού δυναμικού  από «στρες λόγω ζέστης» θα διπλασιαστεί παγκοσμίως μέχρι το 2050, που το κλίμα θα είναι ακόμα θερμότερο», τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της μελέτης John Dunne.

Τις θερμές περιόδους με μεγάλη υγρασία η ικανότητα των ανθρώπων για δουλειά πέφτει στο 90%. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι μελλοντικά, η αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας θα μειώσει την ικανότητα για δουλειά ακόμα περισσότερο, στο 80%.

Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί το απαισιόδοξο σενάριο για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 6 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες δεκαετίες λόγω κλιματικής αλλαγής, η εργασία τους καλοκαιρινούς μήνες σε πολλές περιοχές παγκοσμίως αναμένεται να καταστεί σχεδόν αδύνατη.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου