«Πράσινο φως» για το πρώτο βιονικό μάτι

Την έγκρισή του έδωσε ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την κυκλοφορία του πρώτου βιονικού ματιού στην αγορά των ΗΠΑ.





Ο βιονικός οφθαλμός προορίζεται για ανθρώπους που χάνουν την όρασή τους εξαιτίας της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας – μιας σπάνιας, εκφυλιστικής και ανίατης ασθένειας των ματιών, που προσβάλλει περίπου έναν άνθρωπο στους 4.000.

Κατασκευάστηκε από την Second Sight Medical Products, εταιρεία η οποία εδρεύει στην Καλιφόρνια. Το όνομά του είναι Argus II Retinal Prosthesis System και αποτελείται από μία φωτογραφική μηχανή και έναν επεξεργαστή εικόνας, τα οποία είναι τοποθετημένα σε γυαλιά ηλίου. Η φωτογραφική κάμερα συλλαμβάνει εικόνες, τις οποίες μετατρέπει  σε ηλεκτρονικό σήμα, το οποίο μεταδίδεται ασύρματα σε ένα ειδικό μικροτσίπ που εμφυτεύεται πίσω από τον οφθαλμικό βολβό.



Τα ηλεκτρόδια του μικροτσίπ αποκρυπτογραφούν το σήμα, που στη συνέχεια μετατρέπεται σε ασπρόμαυρη εικόνα. Η εικόνα κατόπιν περνά από τα νεύρα στον εγκέφαλο, ο οποίος μπορεί να αντιληφθεί κάποια πρότυπα φωτός και σκιερών κηλίδων, αναλόγως των ηλεκτροδίων που έχουν διεγερθεί.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι χρήστες του βιονικού οφθαλμού θα καταφέρουν σταδιακά να μάθουν και να μεταφράζουν τα οπτικά πρότυπα που παράγονται έτσι ώστε να λαμβάνουν τη μορφή σαφών εικόνων.














"Η συσκευή μπορεί να βοηθήσει τους ενήλικες που πάσχουν από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και δεν είναι πλέον σε θέση να αντιληφθούν σχήματα και κινήσεις να μετακινούνται πιο άνετα και να πραγματοποιούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες», δήλωσε ο
Τζέφρι Σάρεν, διευθυντής του Κέντρου Συσκευών και Ραδιολογικής Υγείας του FDA.

Ήδη, το πράσινο φως για την διάθεση στο εμπόριο του Argus II έχουν δώσει οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου