RASSOR Robot: όταν πάμε στην Σελήνη και στον Άρη (video)


Η NASA έχει ειδικότητα στα robot αλλά όχι σε μοντέλα όπως το RASSOR. Συνήθως πρόκειται για μηχανήματα με γερές δόσεις τεχνολογίας, πανάκριβα και ευαίσθητα όργανα.






Αυτό ακριβώς είναι το RASSOR ή αλλιώς Regolith Advanced Surface Systems Operations Robot. Ένα μικρό ρομπότ που ξέρει να σκάβει, να αποφεύγει εμπόδια και να τα βγάζει πέρα όταν αναποδογυρίζει. Αν όλα πάνε καλά μπορεί επίσης να μεταφέρει μέχρι και 18 κιλά υλικού κάθε φορά.


Μεγαλεπίβολα τα σχέδια της NASA για το RASSOR 2

Το RASSOR είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί 16 ώρες την ημέρα για 5 χρόνια. Σύμφωνα με την NASA είναι πιο 4x πιο γρήγορο από το Curiosity με ταχύτητα που φτάνει τα 4 εκατοστά το δευτερόλεπτο ή 0.14 χιλιόμετρα την ώρα. Είναι αργό, πολύ αργό αλλά είναι φτιαγμένο για να σκάβει.

Ο λόγος που χρειάζεται η NASA το RASSOR και στην συνέχεια το νέο RASSOR 2 στην επιφάνεια της Σελήνης και του Άρη είναι για τα συστατικά που περιέχονται σε αυτό. Μεθάνιο και νερό μπορούν να τροφοδοτήσουν με καύσιμα τις αποστολές, μετά από επεξεργασία και διάσπαση σε υδρογόνο και οξυγόνο.


Στέλνοντας μερικά RASSOR robot στην επιφάνεια της Σελήνης, η συλλογή και διανομή υλικού μπορεί να γίνει χρόνια πριν την παρουσία ανθρώπων στο φεγγάρι. Με τον τρόπο αυτό τα διαστημόπλοια που θα φεύγουν από την Σελήνη θα ανεφοδιάζονται με καύσιμα από εκεί, αντί να μεταφέρουν τα καύσιμα από την Γη.

Σκεφτείτε το κάτι σαν κοσμικό βενζινάδικο που θα λειτουργεί και θα ανεφοδιάζεται χωρίς την παρουσία ανθρώπων. Μερικές δεκάδες RASSOR θα κάνουν την δουλειά. Είναι προγραμματισμένα να ξεφεύγουν από μπελάδες και να μένουν “κολλημένα” στο έδαφος της Σελήνης παρά την χαμηλότερη βαρύτητα. Οι δοκιμές του RASSOR 2 θα ξεκινήσουν το 2014.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου