Γιγάντιος κρατήρας από αστεροειδή ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία


Γιγάντιο αρχαίο κρατήρα που δημιουργήθηκε μετά από πρόσκρουση αστροειδούς ανακάλυψαν επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ.





Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κρατήρας, που εντοπίζεται ανατολικά της περιοχής Warburton, δημιουργήθηκε μετά από πρόσκρουση αστεροειδούς διαμέτρου 20 χιλιομέτρων, ο οποίος χτύπησε τον πλανήτη μας πριν 298 με 360 εκατομμύρια χρόνια.

Το έδαφος γύρω από τον κρατήρα φέρει κάποιες αλλαγές, καθώς παραμορφώθηκε από το κρουστικό κύμα και τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.

«Αυτό το μεταμορφωμένο έδαφος καλύπτει μια περιοχή 30.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων με την έκταση του κρατήρα να τον καθιστά τον τρίτο μεγαλύτερο κρατήρα πρόσκρουσης στη Γη», τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Andrew Glikson από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες μελέτησαν μικροσκοπικά κομμάτια από χαλαζίες, τα οποία συλλέχθηκαν από γεωτρήσεις.
Η εξονυχιστική εξέταση με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο αποκάλυψε μικροσκοπικές ρωγμές που καταδεικνύουν ότι οι χαλαζίες χτυπήθηκαν από αστεροειδή ή μετεωρίτη.

«Μόνο με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται αυτά τα χαρακτηριστικά», διευκρίνισε ο Δρ. Glikson.

Μεταγενέστερες αναλύσεις έδειξαν σεισμικές ανωμαλίες κάτω από το έδαφος που ελήφθησαν τα δείγματα.

«Αυτό μας βοήθησε να καθορίσουμε το εύρος της περιοχής πρόσκρουσης, η οποία έχει καλυφθεί με τέσσερα χιλιόμετρα νεότερων ιζημάτων», προσέθεσε ο καθηγητής.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Tectonophysics.


Ο αρχαιότερος κρατήρας πρόσκρουσης ανακαλύφθηκε τον Ιούλιο στη Γροιλανδία


Κρατήρα διαμέτρου 100 χιλιομέτρων ανακάλυψαν Ευρωπαίοι επιστήμονες στη Γροιλανδία. Ο κρατήρας είναι αποτέλεσμα πρόσκρουσης αστεροειδή ή κομήτη ένα δισεκατομμύριο χρόνια πριν από οποιαδήποτε άλλη γνωστή πρόσκρουση στη Γη.

Μόνο 180 κρατήρες πρόσκρουσης έχουν ανακαλυφθεί στη Γη, όμως κάθε ανακάλυψη συνδέεται με την εύρεση κρυμμένων θησαυρών.















Όπως εξήγησε μάλιστα ο επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας, Δρ. Adam A. Garde, περίπου το 30% αυτών των κρατήρων περιέχουν πολύτιμους φυσικούς πόρους, όπως ορυκτά, πετρέλαιο ή αέριο.

Οι εντυπωσιακοί κρατήρες στο φεγγάρι σχηματίστηκαν από προσκρούσεις αστεροειδών και κομητών πριν 3 με 4 δισεκατομμύρια χρόνια.

Η Γη, που είχε ισχυρότερο βαρυτικό πεδίο, πρέπει να είχε υποστεί πολύ μεγαλύτερες προσκρούσεις εκείνη την περίοδο, ωστόσο τα στοιχεία έχουν χαθεί ή έχουν καλυφθεί από πετρώματα.

Μέχρι σήμερα ο τίτλος του παλαιότερου γνωστού κρατήρα ανήκε στον κρατήρα «Vredefort» στη Νότιο Αφρική, ηλικίας δυο δισεκατομμυρίων ετών, ο οποίος έχει υποστεί μεγάλη διάβρωση.

Ωστόσο, μια ομάδα επιστημόνων από το Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών Δανίας και Γροιλανδίας (GEUS), το Πανεπιστήμιο Cardiff στην Ουαλία και το Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία, άλλαξε τα δεδομένα ανακαλύπτοντας ίχνη ενός γιγάντιου κρατήρα πρόσκρουσης, ηλικίας τριών δισεκατομμυρίων ετών, κοντά στην περιοχή Μανιτσοκ στη Δυτική Γροιλανδία.

Σε δηλώσεις του ο Δρ. Iain McDonald από τη Σχολή Γήινων και Ωκεάνιων Επιστημών του πανεπιστημίου Cardiff, τόνισε ότι οι ερευνητές δεν ήταν εύκολο να πείσουν την επιστημονική κοινότητα για τη σημασία της έρευνάς τους, ωστόσο η βιομηχανία ήταν ξεκάθαρη σε σχέση με τα πιθανά οφέλη από την ανακάλυψη νέων κρατήρων.

«Μας πήρε περίπου τρία χρόνια να πείσουμε τους συναδέλφους μας στην επιστημονική κοινότητα για τη σημασία της έρευνάς μας, όμως η μεταλλευτική βιομηχανία ήταν πολύ πιο δεκτική», επισήμανε.


ΠηγήΠηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου