Το 2100 θα μάθουμε όλα τα είδη ζώων και φυτών


Μπορεί κάθε χρόνο να ακούμε για νέες ανακαλύψεις φυτών και ζώων, ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να διαρκέσει για πάνω από έναν αιώνα. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, μέχρι το 2100 είναι πιθανό όλα τα είδη να έχουν αναγνωριστεί και ταξινομηθεί.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών τα είδη που υπάρχουν στο ζωικό και φυτικό βασίλειο φτάνουν τα περίπου 5 εκατ., δηλαδή 10 έως 20 φορές λιγότερα απ’ όσα πιστεύαμε. Το περιθώριο λάθους της επιστημονικής ομάδας είναι τα συν/πλην 3 εκατομμύρια, κάτι που σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός κυμαίνεται μεταξύ των 2 με 8 εκατ. Από αυτά, έχουν ήδη ταξινομηθεί περίπου 1,5 εκατ. είδη.

Με τον τρόπο αυτό, έρχονται να καταρρίψουν τις απαισιόδοξες προβλέψεις που υποστήριζαν ότι δεν θα μάθουμε όλα τα έμβια όντα του πλανήτη και πως πολλά θα έχουν εξαφανιστεί πριν γίνουν γνωστά. Αντίθετα, σύμφωνα με την εκτίμηση των ερευνητών, δεν αποκλείεται να τα γνωρίζουμε μέχρι το τέλος του αιώνα.

«Πιστεύουμε ότι με μια μέτρια αύξηση στις προσπάθειες ταξινόμησης και προστασίας, τα περισσότερα είδη θα ανακαλυφθούν και θα προστατευθούν πριν εξαφανιστούν», δήλωσε ο Μαρκ Κοστέλο, επικεφαλής της έρευνας. Δεν υπάρχει αμφιβολία, πρόσθεσε, ότι ζούμε σε μια εποχή ταχείας εξαφάνισης -ίσως την έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών στην ιστορία του πλανήτη μας- όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο δραματικά, όσο κάποτε πίστευαν οι επιστήμονες.

Όπως τονίζεται, σήμερα υπάρχουν περισσότεροι επιστήμονες και ερασιτέχνες (περίπου 50.000 συνολικά) που ασχολούνται με την ταξινόμηση των ειδών, με αποτέλεσμα να μην ισχύει πια ο φόβος πως πολλά είδη θα χαθούν από τη Γη, χωρίς καν μάθουμε γι’ αυτά το παραμικρό.

Σήμερα, οι επιστήμονες εντοπίζουν περίπου 17.000 έως 18.000 νέα είδη κάθε χρόνο. Με αυτό το ρυθμό, τα περισσότερα είδη θα έχουν ανακαλυφθεί έως το 2040 (αν υπάρχουν 2 εκατ. είδη συνολικά) ή μέχρι το 2100 (αν τα είδη είναι γύρω στα 5 εκατ.).

Επιπλέον, η έρευνα έρχεται να αναθεωρήσει τον αριθμό των ειδών εξαφανίζεται κάθε δεκαετία. Έτσι, ο ρυθμός απώλεια των ειδών διαμορφώνεται κοντά στο 1%, σε αντίθεση με το 5% που ήταν ο μέχρι σήμερα υπολογισμός.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου