Κανίβαλοι οι πρώτοι άποικοι στην Αμερική


Αδιάσειστα στοιχεία ότι οι πρώτοι Άγγλοι άποικοι της Βορείου Αμερικής στράφηκαν στον κανιβαλισμό για να επιβιώσουν από την πείνα τον παγωμένο χειμώνα του 1609, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο πλαίσιο ανασκαφών στην αποικία Τζέιμσταουν, την αρχαιότερη αποικία των Βρετανών στις ΗΠΑ, που ιδρύθηκε το1607.
Όλα αυτά τα χρόνια ακούγονταν διάφορες ιστορίες για τους πρώτους Άγγλους που εγκαταστάθηκαν μόνιμα στις ΗΠΑ.

Λέγεται ότι λόγω της πείνας από τη βαρυχειμωνιά που είχε καταστρέψει τα πάντα, οι κάτοικοι της αποικίας Τζέιμσταουν έτρωγαν σκύλους, γάτες, αρουραίους, ποντίκια, φίδια, ακόμα και δέρμα παπουτσιών για να επιβιώσουν.

Επίσης, έχουν γραφτεί ιστορίες που περιγράφουν ότι οι άποικοι έτρωγαν τους νεκρούς τους, όμως οι αρχαιολόγοι αντιμετώπιζαν με επιφύλαξη αυτές τις πληροφορίες.

Ωστόσο, ερευνητές του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Smithsonian και αρχαιολόγοι της αποικίας Τζέιμσταουν ανακοίνωσαν την ανακάλυψη οστών μιας 14χρονης, τα οποία φέρουν ξεκάθαρα σημάδια κανιβαλισμού.

Ειδικότερα, στα οστά καταμαρτυρούν αδέξια κοψίματα στο σώμα και το κεφάλι της νεαρής κοπέλας, η οποία εκτιμάται ότι ήταν νεκρή πριν τον κανιβαλισμό.

Εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν στην αποικία Τζέιμσταουν το έτος 1609 – 1610. Σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους οι άποικοι κατέφτασαν στην περιοχή, που βρίσκεται στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων 800 ετών, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση στους ντόπιους, που ήδη λιμοκτονούσαν.

Μάλιστα σε κείμενά του ο George Percy, ενός από τους πρώτους αρχηγούς της αποικίας, περιγράφει ότι οι άποικοι ξέθαβαν ακόμα και τους νεκρούς για να τραφούν, καθώς δεν υπήρχε τίποτα για να διατηρήσει τη ζωή.

Σε μια περίπτωση λέγεται ότι ένας άνδρας αλάτισε και άρχισε να τρώει την έγκυο σύζυγό του. Ο άνδρας εκτελέστηκε.

Τα οστά της 14χρονης δεν είχαν θαφτεί και ανακαλύφθηκαν το καλοκαίρι του 2012 σε ένα υπόγειο στην αποικία Τζέιμσταουν, γεμάτο κόκκαλα αλόγων και άλλων ζώων, που σκότωσαν οι άποικοι από την πείνα.

Η σημασία τους είναι μεγάλη γιατί αποτελούν τα πρώτα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις μακάβριες ιστορίες κανιβαλισμού.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου