Ελπιδοφόρα μηνύματα για την αντιμετώπιση πολλών μορφών καρκίνου


Νέες θεραπείες που δίνουν ελπίδες σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές μορφές καρκίνου, όπως είναι ο καρκίνος του προστάτη, του ορθού και το μελάνωμα, παρουσιάστηκαν στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας που διοργάνωσαν πρόσφατα στην Αθήνα η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας και η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.
Επιστήμονες από τα μεγαλύτερα ερευνητικά και θεραπευτικά κέντρα της Ευρώπης παρουσίασαν σημαντικές μελέτες ενώ το συνέδριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 500 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα.

‘Κάθε ασθενής με καρκίνο αξίζει το καλύτερο’ τόνισε κατά την ομιλία του ο Δρ. Cornelis van de Velde, Καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Leiden και Πρόεδρος της Eυρωπαϊκής Οργάνωσης κατά του Καρκίνου (ECCO), αναφερόμενος στα εξαιρετικά αποτελέσματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς που αντιμετωπίζονται στα ειδικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Ο ομιλητής υπογράμμισε τις διαφορές ως προς την επιβίωση μεταξύ των ασθενών από διαφορετικά κράτη της Ευρώπης παρουσιάζοντας ως πιθανές αιτίες τόσο τις διαγνωστικές πρακτικές όσο και τις διαφορές στην πρόσβαση της σύγχρονης συστημικής θεραπείας. Περαιτέρω, κατά την τελετή έναρξης του συνεδρίου, ο Δρ. Richard Sullivan, Καθηγητής Πολιτικής κατά του Καρκίνου και της Παγκόσμιας Υγείας, υποστήριξε ότι η παγκοσμιοποίηση της επικινδυνότητας για τον καρκίνο αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο για τη βιώσιμη και οικονομικά προσιτή υγειονομική κάλυψη των οικονομικά αδύναμων ασθενών, ιδίως όταν οι αποτελεσματικές χειρουργικές επεμβάσεις και η ακτινοθεραπεία αγνοούνται σε βάρος των φαρμάκων, ιδιαίτερα των νεώτερων και ακριβότερων.

Στο επίκεντρο των θεμάτων του φετινού συνεδρίου ήταν οι σημαντικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί πρόσφατα στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, του μελανώματος, των νεοπλασμάτων του γαστρεντερικού συστήματος, των ηπατικών μεταστάσεων και του σαρκώματος.

Πιο συγκεκριμένα, στον καρκίνο του προστάτη ευχάριστα είναι τα νέα για τους ασθενείς καθώς, σύμφωνα με αποτελέσματα μελετών που παρουσίασε ο κ. Χρήστος Παπανδρέου, Καθηγητής Ογκολογίας από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, οι ασθενείς που τους χορηγούνται φάρμακα που έχουν στόχο τους ανδρογονικούς υποδοχείς (όπως η enzalutamide), παρουσιάζουν σημαντικά βελτιωμένη συνολική επιβίωση σε σύγκριση με αυτούς που λαμβάνουν εικονικό φάρμακο. Ο κ. Karim Fizazi, από το Ινστιτούτο Gustave Roussy της Γαλλίας, παρουσίασε παρόμοια θετικά αποτελέσματα για την abiraterone σε ανθεκτικούς στον ορμονικό χειρισμό καρκίνους του προστάτη ενώ ο Yann-Alexandre Vano, από το νοσοκομείο Georges Pompidou του Παρισιού, παρουσίασε ενδιαφέροντα αποτελέσματα για τη χημειοθεραπεία στον μεταστατικό καρκίνο του προστάτη, επικεντρώνοντας στη δράση του cabazitaxel αλλά και στην αλληλουχία των θεραπευτικών χειρισμών.

Για το μελάνωμα είναι γνωστό πλέον ότι έχουμε περάσει από την μη-ειδική ανοσοθεραπεία στην εξαιρετικά αποτελεσματική εκλεκτική αδρανοποίηση των Τ-κυττάρων (CTLA4 Blockade), με χαρακτηριστική τη δράση του Ipilimumab, που παρουσίασε ο Peter Mohr από το Νοσοκομείο Elbe kliniken Buxtehude της Γερμανίας.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, εκτενώς παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στα νεοπλάσματα του γαστρεντερικού συστήματος. Η Δρ. Gina Brown από το Νοσοκομείο Royal Marsden του Λονδίνου παρουσίασε τα νεώτερα δεδομένα για την διάγνωση και την σταδιοποίηση του καρκίνου του ορθού με τη χρήση της μαγνητικής τομογραφίας αναδεικνύοντας τους προγνωστικούς παράγοντες για την τοπική και την απομακρυσμένη υποτροπή καθώς και τους προγνωστικούς δείκτες για την επιτυχή έκβαση της πρωτογενούς χειρουργικής επέμβασης. Ο Δρ. Rob Glynne-Jones από το Mount Vernon Cancer Centre του Northwood, Middlesex, παρουσίασε την προωθημένη, για τα σημερινά δεδομένα, άποψη της διαχείρισης ορισμένων ασθενών με καρκίνο του ορθού χωρίς ακτινοβολία. Ο Δρ. Paris Tekkis, Καθηγητής του Imperial College του Λονδίνου ανέδειξε την διεπιστημονική διαχείριση των ασθενών με απαιτητικές τεχνικά μεθόδους για την επίτευξη ενθαρρυντικών μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων σε επιλεγμένες περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο του ορθού. Ο Δρ. Ευάγγελος Ξυνός, καθηγητής χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, παρουσίασε την σύγχρονη και μελλοντική προοπτική, που αφορά την παθολοανατομική πλήρη ανταπόκριση μετά από την νεο-επικουρική θεραπεία του καρκίνου του ορθού. Τέλος, ο Δρ. Marc Peeters, από το Τμήμα Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Αντβέρπης, αποσαφήνισε την εξατομικευμένη θεραπεία στο μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο, ιδίως με τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα που έχουν πετύχει οι νεώτεροι στοχευτικοί παράγοντες, όπως το panitumumab.

Αποτελέσματα που μεταφράζονται σε αυξημένη επιβίωση των ασθενών με ηπατικές μεταστάσεις έδειξε ο Δρ. Andreas Paul, από το Τμήμα Γενικής, Χειρουργικής Κοιλίας και Μεταμοσχευτικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου του Essen, ο οποίος παρουσίασε τις νεώτερες τεχνικές στην ηπατεκτομή ασθενών.

Στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πρωταρχικής επέμβασης έναντι της προεγχειρητικής χημειοθεραπείας σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών, αναφέρθηκαν η Δρ. Christina Fotopoulou, από το Imperial College του Λονδίνου και το Γυναικολογικό Ογκολογικό Κέντρο του Δυτικού Λονδίνου και ο Δρ. Αριστοτέλης Μπάμιας, Αν. Καθηγητής του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα».

Τις τρέχουσες στρατηγικές και τις μελλοντικές προοπτικές της θεραπείας των σαρκωμάτων μαλακών μορίων παρουσίασε ο Δρ. Ian Judson, από τη μονάδα Σαρκώματος του Νοσοκομείου Royal Marsden του Λονδίνου.

Για το παρόν και το μέλλον της ακτινοθεραπείας, την ποιότητα των νέων τεχνολογιών καθώς και τις εφαρμοσμένες κλινικές πρακτικές, ανέπτυξαν, μεταξύ άλλων, ο Δρ. Δημήτριος Καρδαμάκης, καθηγητής Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Δρ. Michael Brada και ο Δρ. Γεώργιος Ηλιάδης, Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος από το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο.

Στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον στρογγυλό τραπέζι των νέων ογκολόγων, ο Raffaele Califano, (The Christie NHS Foundation Trust, Manchester, Chair – ESMO Young Oncologists Committee), παρουσίασε τα δεδομένα για τις υποτροφίες τα έτη 1989 έως 2012, όπου η ESMO έχει διαθέσει περισσότερα από 5.600.000 €, για υποτροφίες σε 190 νέους επιστήμονες-ογκολόγους. Οι ευκαιρίες που δίδονται κάθε χρόνο αφορούν υποτροφίες που κυμαίνονται χρονικά από 1 μήνα έως 2 έτη, με ανάλογα ποσά που κυμαίνονται, ανάλογα, από 2,500€ έως 70,000 €.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου