NASA: το Curiosity έβγαλε το τρυπάνι του στον πλανήτη Άρη


Το τρυπάνι του χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το διαστημικό σκάφος Curiosity της NASA που πραγματοποιεί έρευνες στον πλανήτη Άρη.





Το Curiosity της NASA προσπαθεί να λάβει δείγματα από πετρώματα στον αχανή κρατήρα Γκέηλ του πλανήτη Άρη, όπου προσεδαφίστηκε τον προηγούμενο Αύγουστο.

Θα επιχειρηθεί η διάτρηση των βράχων τόσο με περιστροφική κίνηση όσο και με την κρουστική λειτουργία του τρυπανιού και στη συνέχεια κονιορτοποιημένα δείγματα θα συλλεχθούν και θα μεταφερθούν στο εργαστήριο του Curiosity για αναλύσεις.

Όπως δήλωσε στο BBC, ο επικεφαλής της αποστολής Τζον Γκρότσινγκερ “ο βράχος συμπεριφέρεται καλά, δείχνει αρκετά μαλακός, πράγμα που είναι ενθαρρυντικό”.

Αποστολή του Curiosity είναι να ανακαλύψει εάν ο κρατήρας Γκέηλ φιλοξενούσε στο παρελθόν περιβάλλοντα ικανά να υποστηρίξουν βακτηριακή ζωή.

Η ανάλυση της σύστασης των βράχων του Άρη θεωρείται κρίσιμη καθώς τα ιζήματα στον κρατήρα εμπεριέχουν το γεωχημικό αρχείο των συνθηκών διαμόρφωσής τους.

Μερικά εκατοστά στο εσωτερικό του βράχου μπορούν να δώσουν δείγματα αναλλοίωτα από τις διαφοροποιήσεις που συμβαίνουν στην επιφάνεια εξαιτίας της θερμοκρασίας και της επίδρασης της ραδιενέργειας.

Στα μέσα Ιανουαρίου, το Curiosity της NASA ανακάλυψε ενδείξεις για μεγάλες ποσότητες νερού στον Άρη και συγκεκριμένα αρχαίες αυλακώσεις με ορυκτά και σφαιρίδια ένυδρου θειικού ασβεστίου ή γύψου, όπως αυτές που σχηματίζονται από τη ροή του νερού στους βράχους στη Γη.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου