Τεχνητή μύτη φυτρώνει στο μπράτσο Βρετανού


Ένας 53χρονος Βρετανός επιχειρηματίας που έχασε τη μύτη του εξαιτίας καρκίνου του δέρματος θα αποκτήσει μια καινούργια που φυτρώνει στο μπράτσο του με τη βοήθεια της τεχνολογίας, της επιστήμης και των βλαστοκυττάρων.





Ειδικοί του University College του Λονδίνου υποστηρίζουν πως η τεχνητή μύτη θα είναι ολόιδια με την αρχική και ευελπιστούν ότι θα επαναφέρει την αίσθηση της όσφρησης.

Σε πρώτη φάση δημιουργήθηκε ένα γυάλινο καλούπι της μύτης το οποίο οι επιστήμονες ψέκασαν με ένα υλικό παρόμοιο με την κερήθρα το οποίο με τη σειρά του λειτουργεί ως βιολογική “σκαλωσιά” πάνω στην οποία θα προσκολληθούν τα νέα κύτταρα.

Μόλις κατασκευάστηκε η “σκαλωσιά”, το γυάλινο καλούπι αφαιρέθηκε και το βιολογικό πλαίσιο καλύφθηκε με εκατομμύρια βλαστοκύτταρα τα οποία με προσθήκη χημικών διαμόρφωσαν τον χόνδρο της μύτης.

Παράλληλα, οι επιστήμονες τοποθέτησαν ένα μικρό μπαλόνι κάτω από την επιφάνεια του δέρματος του μπράτσου και σταδιακά το φούσκωσαν ώστε το δέρμα να διασταλεί αρκετά και να μπορέσει να φιλοξενήσει τη νέα μύτη.

Εδώ και δύο μήνες το πλαίσιο με τα βλαστοκύτταρα έχει τοποθετηθεί κάτω από το δέρμα στη θέση του μπαλονιού και πάνω του αναπτύσσεται ένα νέο δίκτυο νεύρων, αιματοκυττάρων και δέρματος.

Τον επόμενο μήνα, η μύτη θα αφαιρεθεί και θα γίνει συρραφή της με εγχείρηση στο πρόσωπο του ασθενούς.

Ο καθηγητής Άλεξ Σεϊφάλιαν που ηγείται της προσπάθειας δήλωσε πως η μύτη θα μοιάζει ακριβώς όπως η προηγούμενη.

Μάλιστα παρότι η παλιά μύτη ήταν λίγο στραβή ο 53χρονος, που δεν έχει αποκαλύψει το όνομά του, δεν θέλησε να τη διορθώσει.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου