Οι παγετώνες στις Άνδεις συρρικνώνονται


Η μελέτη των παγετώνων μας παρέχει πολύτιμα στοιχεία για την δυσοίωνη κλιματική αλλαγή και την εξέλιξή της.Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Cryosphere υποστηρίζει ότι οι παγετώνες στις τροπικές Άνδεις στη Νότιο Αμερική συρρικνώνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 300 ετών, ενώ από το 1970 έχουν η μέση μείωση ανέρχεται σε 30%-50%.

Πέραν των κλιματικών προεκτάσεων, οι παγετώνες παρέχουν πόσιμο νερό σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και ρυθμίζουν τη λειτουργία των οικοσυστημάτων.

Η εξαφάνιση των παγετώνων αποδίδεται στην αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασιας κατά 0,7 βαθμούς Κελσίου από το 1950 ως το 1994 και όχι στις αυξημένες βροχοπτώσεις.

Στις Άνδεις το λιώσιμο των παγετώνων επιτείνεται στα χαμηλά υψόμετρα.

Ειδικότερα, οι παγετώνες που βρίσκονται σε υψόμετρα χαμηλότερα των 5400 μέτρων έχουν απωλέσει περίπου 1,35 μέτρο σε πάχος πάγου ετησίως από το 1970 και εντεύθεν, ρυθμός διπλάσιος από τους “ψηλότερους” παγετώνες.

Ο Αντουάν Ραμπατέλ του εργαστηρίου Παγετώνων και Περιβαλλοντικής Γεωφυσικής της Γκρενόμπλ στη Γαλλία εκτιμά ότι με αυτούς τους ρυθμούς οι παγετώνες των Άνδεων θα εξαφανιστούν σε λίγες δεκαετίες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου