Αστεροειδής κινείται προς τη Γη στις 15 Φεβρουαρίου


Μετά τον Απόφις ένας ακόμα αστεροειδής θα περάσει σε απόσταση αναπνοής από τη Γη.Αυτή τη φορά πρόκειται για τον 2012 DA14 ο οποίος θα διασχίσει τον δακτύλιο που διαγράφουν δορυφόροι μετεωρολογίας και επικοινωνιών βρισκόμενοι σε γεωσύγχρονη τροχιά, κινούνται δηλαδή με ταχύτητα ίση με την ταχύτητα περιστροφής της Γης.

Η NASA έχει αποκλείσει κάθε πιθανότητα σύγκρουσης με τη Γη, ωστόσο ο 2012 DA14 δίνει μια καλή ευκαιρία παρατήρησης για τους αστρονόμους.

Στις 15 Φεβρουαρίου, ο 2012 DA14 θα πλησιάσει τη Γη σε απόσταση 27.700 χιλιομέτρων εντός της γεωσύγχρονης τροχιάς δορυφόρων που βρίσκονται 35.800 χιλιόμετρα από τον ισημερινό.

Στο κοντινότερο σημείο του, ο αστεροειδής θα βρίσκεται στο 1/13 της απόστασης από τη Σελήνη και θα κινηθεί με ταχύτητα 7,8 χιλιομέτρων/ανά δευτερόλεπτο με κατεύθυνση από το βορρά στο νότο σχετικά με τη Γη.

Ο 2012 DA14 θα εμφανιστεί ως φωτεινή κουκκίδα στα τηλεσκόπια λόγω του μικρού του μεγέθους, ενώ οι καλύτερες λήψεις θα γίνουν από την Ινδονησία, αλλά και από ανατολική Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου