6 φυσικοί τρόποι να κόψετε το κάπνισμα


Δοκιμάσατε να το κόψετε μαχαίρι, αλλά τα ύπουλα τσιγάρα σάς φώναζαν μέσα από το συρτάρι για μια «τελευταία απιστία», προσπαθήσατε με patches νικοτίνης αλλά όλες οι προσπάθειές σας κατάληξαν σε ένα τσιγάρο για να πνίξετε τον πόνο της αποτυχίας σας.





Δεν είστε οι μόνοι. Είναι πολλοί ανάμεσά μας αυτοί που έχουν θέληση να παρατήσουν για πάντα την βλαβερή συνήθεια του τσιγάρου, αλλά από την θέληση μέχρι την κατάκτηση του «άκαπνου» τροπαίου, ο σίγουρος τρόπος να πετύχουν, ακόμη αγνοείται.

Οι ερευνητές, όμως, δεν σταματούν να ψάχνουν λίγο παραπάνω το ζήτημα. Έτσι, με βάση έξι νέες έρευνες σχετικά με το κάπνισμα και την επίδραση του εθισμού του στον οργανισμό μας, σας παραθέτουμε έξι φυσικούς τρόπους που προτείνουν οι ειδικοί για να σας βοηθήσουν να κόψετε το κάπνισμα.


Σωματική άσκηση

Σας έρχεται η επιθυμία για ένα τσιγάρο; Ανεβείτε γρήγορα στον διάδρομο. Αυτό τουλάχιστον προτείνει πρόσφατη έρευνα, που επιβεβαιώνει ότι η σωματική άσκηση πραγματικά βοηθά τους καπνιστές να διακόψουν την συνήθειά τους. Συγκεκριμένα, το εύρημα της έρευνας του Πανεπιστημίου του Exeter είναι πως η άσκηση μειώνει δραστικά την ξαφνική επιθυμία για νικοτίνη, και ως εκ τούτου, αποτελεί πρώτης τάξεως λύση «της στιγμής», εκείνης δηλαδή της στιγμής που ονειρεύεστε το «τσαφ» του αναπτήρα. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα κατονομάζει το τρέξιμο ή το ποδήλατο ως ιδανικές δραστηριότητες για μείωση της λαχτάρας για την εθιστική ουσία του τσιγάρου.


Καθίστε κάτω απ’ τη μπάρα

Το τρέξιμο και η ποδηλασία δεν είναι οι μόνες σωματικές δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην διακοπή του καπνίσματος: Η άρση βαρών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Shape, μπορεί επίσης να γίνει ο σύμμαχός σας. Στο «πείραμα», οι συμμετέχοντες πραγματοποιούσαν δίωρες ασκήσεις με βάρη επί δώδεκα εβδομάδες, παράλληλα με την γενικότερη προσπάθειά τους να κόψουν το τσιγάρο, και τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο στόχος έγινε πιο εύκολα εφικτός, σε σχέση με όσους προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα χωρίς να συμμετέχουν στον συγκεκριμένο τύπο άσκησης.


Μια τζούρα… απ’ τον μανάβη

Η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές να διατηρήσουν έναν άκαπνο τρόπο ζωής, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Buffalo. Περίπου χίλιοι καπνιστές 25 ετών και άνω συμμετείχαν στην μελέτη, κατά την διάρκεια της οποίας, ελέγχονταν η κατανάλωση τσιγάρων από τη μία και φρούτων και λαχανικών από την άλλη για κάθε καπνιστή μία φορά τον μήνα.
Οι ερευνητές εντόπισαν έναν σημαντικό συσχετισμό ανάμεσα στις παραπάνω συνήθειες, αφού όσοι έτρωγαν τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να μείνουν μακριά απ’ τον καπνό για έναν ολόκληρο μήνα. Επίσης, βρέθηκε πως όσο πιο αυξημένη ήταν η κατανάλωση υγιεινών τροφών, τόσο πιο αργά μέσα στη μέρα κατόρθωνε ο συμμετέχων να ανάψει το πρώτο του τσιγάρο.


Η δύναμη του μυαλού

Έχετε ακούσει τον όρο «mindfulness»; Πρόκειται για μια σχετικά ανερχόμενη προσέγγιση στον «διαλογισμό», που αναφέρεται εν ολίγοις στην διατήρηση της συνείδησής μας ζωντανής στην παρούσα πραγματικότητα, ενώ θεωρείται πως ενδυναμώνει την συγκέντρωση και ηρεμεί το μυαλό.
Η εξάσκηση σε αυτού του τύπου την αυτοσυγκέντρωση, λοιπόν, αποδείχθηκε πως βοηθά τους καπνιστές να ελαττώσουν ή να διακόψουν το κάπνισμα σε μεγαλύτερο βαθμό από τις συμβατικές «θεραπείες» κατά του τσιγάρου. Στην συγκεκριμένη μελέτη, όσοι παρακολούθησαν ασκήσεις «mindfulness», εστίασαν στην αντιμετώπιση της επιθυμίας για τσιγάρο και την αποδέχτηκαν, μελετώντας τα συναισθήματά τους εκείνη τη στιγμή. Μάθετε περισσότερα για την άσκηση της mindfulness στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Σωματείου Υπερπροσωπικής Ψυχολογίας και Έρευνας.


Κόψτε το με ένα… SMS

Τι σχέση έχει το κινητό σας με το τσιγάρο; Άλλη μια νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet» μελέτησε την επίδραση ενός ειδικού προγράμματος διακοπής του καπνίσματος, που λέγεται «txt2stop». Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες λάμβαναν υποστηρικτικά γραπτά μηνύματα στο κινητό τους σε σχέση με την προσπάθειά τους να κόψουν το τσιγάρο, και αποδείχθηκε πως μετά από έξι μήνες, οι πιθανότητες να τα καταφέρουν ήταν δύο φορές περισσότερες σε σχέση με όσους δεν λάμβαναν τέτοια μηνύματα. Ξέρετε τι πρέπει να ζητήσετε από τους φίλους σας…


Κόψτε το… με τη βελόνα

Όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν τις ευεργετικές συνέπειες του βελονισμού και της ύπνωσης για όσους προσπαθούν να κόψουν το τσιγάρο. Η πιο πρόσφατη αυτών των μελετών δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Medicine» και επισημαίνει πως οι συμβατικές μέθοδοι διακοπής του καπνίσματος (όπως η συμβουλευτική και οι προτεινόμενες από τους ειδικούς θεραπείες) πρέπει να είναι οι πρώτες επιλογές των ενδιαφερόμενων. Ωστόσο, αναφέρει ότι οι εναλλακτικές θεραπείες και ο βελονισμός μπορούν να βοηθήσουν όταν οι παραπάνω αποτυγχάνουν. Μάθετε περισσότερα για αυτές σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life στις εναλλακτικές θεραπείες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου