Απομυθοποιώντας 5 διαδεδομένες θεωρίες για το κρασί


Το κρασί είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα ή μήπως έτσι παρουσιάζεται; Η αλήθεια είναι ότι το κρασί είναι αρκετά ευέλικτο προϊόν, ανάλογα με το πώς το αντιμετωπίζει κανείς.

Aς εξετάσουμε μερικούς από τους πιο διαδεδομένους μύθους που κυριαρχούν γύρω από τον κόσμο του κρασιού:


Το κόκκινο κρασί ταιριάζει με κρέας και το λευκό με ψάρι

Αυτός είναι ένας σχετικά παλιός κανόνας ο οποίος όμως, «παραμορφώθηκε» κατά τη διάρκεια των χρόνων. Η βασική θεωρία εδώ βασίζεται στο ότι τα κόκκινα κρασιά με τα οξέα και τις τανίνες τους ταιριάζουν όμορφα με τα κρέατα που είναι πλούσια, λιπαρά και μεστά σε γεύση, ενώ από την άλλη τα λευκά κρασιά ταιριάζουν καλύτερα με ελαφρύτερες γευστικές επιλογές. Ένα πράγμα όμως, που έχει αλλάξει ιδιαίτερα με την πάροδο των χρόνων είναι το φαγητό και οι γεύσεις του.

Σήμερα, υπάρχουν τόσες πολλές επιρροές και μίξεις στην κουζίνα που μάλλον θα ήταν προτιμότερο να ταιριάζατε το είδος της μαγειρικής σας παρά το υλικό του πιάτου σας. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι το κόκκινο κρασί δεν πηγαίνει με κρέας και το λευκό με ψάρι, αλλά σαν κανόνας είναι σχετικά παλιός και μπορεί να προκαλέσει αστοχίες. Ο κανόνας πια είναι ότι με το κάθε φαγητό ταιριάζει το κρασί που σας ευχαριστεί περισσότερο. Υπάρχουν παραδείγματα λευκών κρασιών που ταιριάζουν άψογα με κόκκινο κρέας, ενώ αντίστοιχα κόκκινα που ταιριάζουν γάντι με το ψάρι. Πειραματιστείτε λοιπόν και ανακαλύψτε νέους συνδυασμούς γεύσεων.


Tο κρασί σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου 

Αυτός είναι ένας κανόνας από... τα χρόνια που δεν υπήρχε κεντρική θέρμανση. Η θερμοκρασία δωματίου παλιότερα έμοιαζε με τη θερμοκρασία ενός υπογείου, με μπόλικη υγρασία και ελάχιστους βαθμούς. Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει κατά πολύ. Η θερμοκρασία δωματίου είναι στην καλύτερη περίπτωση, μεταξύ 20 και 23 βαθμούς Κελσίου, αλλά και παραπάνω.

Στις υψηλές θερμοκρασίες το κρασί ξεκινά να χάνει την ισορροπία του και να αλλοιώνει τη γεύση του. Αναδεικνύει περισσότερο το αλκοόλ του και τις έντονες τανίνες του και χάνει σταδιακά την ένταση των οξέων που αρχικά έχει. Αν θέλετε να απολαύσετε την καλύτερη γεύση από ένα κρασί σας, σερβίρετέ το σχετικά δροσερό.

Αυτό βέβαια, δεν είναι και πολύ σαφές. Υπάρχουν πολλοί που ακολουθούν πιστά μια συγκεκριμένη θερμοκρασία για κάθε κρασί αλλά και συγκεκριμένο ποτήρι. Ένας απλός και εύκολος κανόνας είναι αυτός των «15 λεπτών». Βγάλτε τα λευκά κρασιά σας από το ψυγείο 15 λεπτά πριν το σερβίρισμα και από την άλλη, βάλτε τα κόκκινα κρασιά σας στο ψυγείο για τον ίδιο χρόνο.


Τα γλυκά κρασιά ταιριάζουν με τα επιδόρπια

Είστε σχεδόν έτοιμοι να σερβίρετε το γλυκό σας Σαμιώτικο κρασί μαζί με την τούρτα σοκολάτας που ετοιμάσατε. Αυτό προτείνουν οι ειδικοί, αλλά δεν ακούγεται σε όλους μας ως η καλύτερη επιλογή. Σίγουρα κάποιοι συνδυασμοί αυτού του είδους να είναι νόστιμοι και γευστικοί, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που θα προτιμούσαν να συνοδεύσουν τον επιδόρπιο οίνο τους με λίγο foie gras ή κάποιο παχύ αλλαντικό. Αρέσει ιδιαίτερα η αντίθεση γλυκού και αλμυρού περισσότερο από ό,τι οι συμπληρωματικές γεύσεις. Άλλωστε πολλές φορές η επιπλέον ζάχαρη του γλυκού κρασιού ίσως για πολλούς από εμάς να είναι υπερβολική μετά την ζάχαρη του επιδόρπιου.Φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις. Ένα γλυκό με πικρή σοκολάτα σίγουρα ταιριάζει άψογα με ένα γλυκό κρασί.


Τα Merlot είναι απαλά

Οι γενικεύσεις σχετικά με συγκεκριμένες ποικιλίες σταφυλιών, πολλές από τις οποίες ήταν αρκετά αξιόπιστες μέχρι σήμερα, τώρα μάλλον είναι σχεδόν άχρηστες. Η εξέλιξη στην καλλιέργεια και την οινοποίηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην τελική γεύση του κρασιού και κάνει τους γενικούς κανόνες να μοιάζουν πρόχειροι και καθόλου ασφαλείς.
Σίγουρα, ορισμένα κρασιά συνεχίζουν να ταιριάζουν στα στερότυπά τους, αλλά αυτά είναι όλο και λιγότερα.


Οι κριτικοί κρασιού έχουν πάντα δίκιο

Οι κριτικοί κρασιού όταν δοκιμάζουν ετικέτες μπορούν να μεταφέρουν δυο πράγματα:

  • πόσο καλό είναι το κρασί, βασιζόμενοι στη γεύση που θα έπρεπε να έχει το κρασί και
  • πόσο τους άρεσε το κρασί που δοκίμασαν. 

Αυτά τα δύο πράγματα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους αλλά δεν είναι απαραίτητα χρήσιμα για τον καθένα μας.

Η οινογνωσία είναι πολύ προσωπική και υποκειμενική. Προκειμένου να φανούν χρήσιμοι οι κριτικοί προσπαθούν να μεταφέρουν μια γενική ιδέα για το τι να περιμένετε από ένα κρασί, αλλά και κάποιες γενικές προτιμήσεις τους. Δεν έχουν όλοι τα ίδια γούστα και στην κριτική η προσωπική άποψη είναι εμφανής και παίζει σημαντικό ρόλο, όπως άλλωστε και σε κάθε είδους κριτική. Είναι πιθανό όμως, να ανακαλύψετε κάποιον κριτικό που ταιριάζει πολύ στις προτιμήσεις σας.

Πηγή