Το ωστικό κύμα του μετεωρίτη της Ρωσίας περικύκλωσε τη Γη δυο φορές (video)

Το ωστικό κύμα που προκάλεσε η έκρηξη μετεωρίτη στις 15 Φεβρουαρίου στην κεντρική Ρωσία, ήταν τόσο ισχυρό που έκανε δυο φορές τον γύρο της υφηλίου.





Αυτό προκύπτει από έρευνα της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στη Γαλλία, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Geophysical Research Letters.

Η έκρηξη καταγράφηκε από 30 σταθμούς παρακολούθησης υπόηχων με αισθητήρες, οι οποίοι ανιχνεύουν πυρηνικές δοκιμές σε όλο τον κόσμο.

Στη μελέτη τους οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι σταθμοί κατέγραψαν «πολλαπλές αφίξεις, συμπεριλαμβανομένων κυμάτων που ταξίδεψαν δυο φορές γύρω από την υφήλιο».

Η ενέργεια από την έκρηξη εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε 460 κιλοτόνους TNT. Η ισχύς της βόμβας που έπληξε τη Χιροσίμα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ανερχόταν σε 16 κιλοτόνους.

Ο μετεωρίτης, βάρους 10.000 τόνων, που εξερράγη πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας, είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν πάνω από 1.000 άνθρωποι, κυρίως από τα τζάμια που έσπασαν.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν διαδοχικές εκρήξεις καθώς ο μετεωρίτης εισερχόταν στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα 54.000 χλμ/ώρα.

Η έκρηξη του μετεωρίτη τον Φεβρουάριο καθώς και η έκρηξη της Τουνγκούσκα το 1908 σε απομακρυσμένη περιοχή της Σιβηρίας, χαρακτηρίζονται ως τα πιο ενεργητικά περιστατικά που καταγράφηκαν από όργανα μέτρησης μέχρι σήμερα.

Η έκρηξη της Τουνγκούσκα, που εκτιμάται ότι προκλήθηκε από πολύ μεγαλύτερο μετεωρίτη, κατέστρεψε εκατομμύρια δέντρα σε δασική έκταση άνω των δυο εκατ. στρεμμάτων.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου