Τα πρώτα αυγά που αυτοκαθαρίζονται

Ειδικές δομές στο κέλυφός τους που τους επιτρέπει να αυτόκαθαρίζονται έχουν τα αυγά των κοινών θαλασσοπουλιών Guillemot, σύμφωνα με νέα έρευνα του Βασιλικού Κτηνιατρικού Κολεγίου στο Λονδίνο, με επικεφαλής τον Δρ. Steven Portugal.





Η έρευνα ξεκίνησε όταν οι ερευνητές παρατήρησαν τη μοναδική ικανότητα των αυγών των Guillemot να απωθούν τα υγρά από το κέλυφος.

Ο Δρ. έριξε κατά λάθος λίγο νερό επάνω στα αυγά στο εργαστήριο και αμέσως αντιλήφθηκε ότι υπήρχε κάτι περίεργο στην αντίδραση των υδάτινων σταγόνων επάνω στα αυγά.

«Το νερό σχημάτισε μικρές σταγόνες και δεν έτρεξε», τόνισε ο επιστήμονας εξηγώντας ότι ο σχηματισμός σφαιρικών σταγόνων νερού είναι τυπικό χαρακτηριστικό των υδροφοβικών επιφανειών.

Το εντυπωσιακό είναι ότι τα σφαιρίδια νερού κυλούν από τα αυγά αφού πρώτα έχουν συγκεντρώσει όλη τη βρωμιά.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες εξέτασαν τα αυγά χρησιμοποιώντας ένα υπερσύγχρονο και εξαιρετικά ευαίσθητο μικροσκόπιο με λέιζερ.

Όπως διαπιστώθηκε, η επιφάνεια του κελύφους των αυγών, που θύμιζε τα Ιμαλάια, ήταν γεμάτη μικροσκοπικούς κώνους που απωθούν το νερό.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα αυγά εξελίχθηκαν για να αυτό-καθαρίζονται επειδή τα Guillemot δεν φτιάχνουν φωλιές και στριμώχνονται σε πυκνές αποικίες.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το αλάτι που τα ψεκάζει το θαλασσινό νερό πρέπει να προστατευτούν και από τα υπολείμματα των άλλων πτηνών.

Το αυτοκαθαριζόμενο κέλυφος των αυγών επιτρέπει στο έμβρυο να αναπνεύσει, αφήνοντας το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα να περάσουν χωρίς να εμποδίζονται από τη βρώμα και το αλάτι.

Εκτός αυτού οι μικροσκοπικές κωνοειδείς δομές καθιστούν τραχεία την επιφάνεια του αυγού, κάτι που τα βοηθά να μείνουν σταθερά και να μην πέσουν από τις άκρες του γκρεμού, όπου γεννιούνται.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου