Το αρχαιότερο ημερολόγιο του κόσμου

Βρετανοί αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ανακάλυψαν το αρχαιότερο σεληνιακό “ημερολόγιο” του κόσμου στην περιοχή του Αμπερντήν της Σκωτίας.







Οι ανασκαφές στην περιοχή του Crathes Castle ανακάλυψαν μια σειρά δώδεκα λάκκων που μοιάζουν να αναπαριστούν τις φάσεις της Σελήνης και να παρακολουθούν τους σεληνιακούς μήνες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το αρχαίο μνημείο δημιουργήθηκε από κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες πριν από περίπου 10.000 χρόνια.

Οι ειδικοί που εξέτασαν τους λάκκους υποστηρίζουν ότι περιείχαν μια ξύλινη στήλη. Το “ημερολόγιο” της μεσολιθικής περιόδου είναι χιλιάδες χρόνια αρχαιότερο από τις συσκευές μέτρησης του χρόνου που έχουν ανακαλυφθεί στη Μεσοποταμία.

Ο προσανατολισμός των λάκκων ευθυγραμμίζεται επίσης με το σημείο ανατολής του ήλιου κατά το μεσοχείμωνο βοηθώντας τις πρωτόγονες κοινωνίες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών να παρακολουθήσουν την πορεία του χρόνου και την αλλαγή των εποχών.



Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Βινς Γκάφνεϋ “τα στοιχεία δείχνουν ότι κοινωνίες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών στη Σκωτία είχαν τόσο την ανάγκη όσο και την ικανότητα να παρακολουθήσουν το χρόνο κατά τη διάρκεια του έτους, να διορθώνουν τις εποχιακές παρεκκλίσεις του σεληνιακού έτους και όλα αυτά 5000 τουλάχιστον χρόνια πριν τα κανονικά ημερολόγια που έχουν ανακαλυφθεί στη Μέση Ανατολή”.

“Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην ιστορία της κατασκευής του χρόνου, αλλά και τις ίδιας της ιστορίας” προσθέτει ο Γκάφνεϋ.

Η περιοχή του Crathes Castle όπου έγινε η ανακάλυψη ανήκει στο Εθνικό Διαπίστευμα για τη Σκωτία (National Trust for Scotland-NTS).

Η έρευνα που διενήργησε επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγκχαμ υπό τον Βινς Γκάφνεϋ δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Internet Archaeology.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου