H τρισδιάστατη εκτύπωση αλλάζει τα διαστημικά ταξίδια

Δοκιμές σε ένα εξάρτημα πυραύλου κατασκευασμένο από τρισδιάστατο εκτυπωτή με την τεχνική 3D-Printing πραγματοποίησε η NASA.






Το εξάρτημα που δοκιμάστηκε με επιτυχία, όπως ανακοίνωσε η NASA, είναι μια συσκευή διοχέτευσης καυσίμων και συγκεκριμένα υγρού οξυγόνου και αέριου υδρογόνου.

Η κατασκευάστρια εταιρεία Aerojet Rocketdyne κατάφερε να κατασκευάσει το μηχάνημα εντός χρονικού διαστήματος τεσσάρων μηνών έναντι δώδεκα που απαιτούνται κανονικά και με το 30% του κόστους

Πώς; Χρησιμοποιώντας ακτίνες λέιζερ υψηλής ισχύος με τις οποίες έγινε έλιωσε λεπτά φύλλα σκόνης από μεταλλικά στοιχεία, η οποία στη συνέχεια έλαβε το επιθυμητό σχήμα.

Αναφερόμενος στην τεχνική της “εστιασμένης τήξης με λέιζερ” (SLM), το στέλεχος της NASA Μάικλ Γκάζαρικ επεσήμανε τον προσανατολισμό της υπηρεσίας προς τις καινοτόμες μεθόδους παραγωγής (όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση εργαλείων, μηχανικών μερών ή μελλοντικά και ολόκληρων διαστημοπλοίων) που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του χρόνου και του κόστους που απαιτούνται για την προετοιμασία διαστημικών αποστολών.

Σημειώνεται πως η ανακοίνωση της NASA έρχεται λίγα μόνο 24ωρα μετά από αυτή της General Electric ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει εκτυπωμένα στόμια καυσίμων για τις μηχανές jet που κατασκευάζει.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου