«Χρησιμοποιήσιμο» σύρμα από άνθρακα ανέπτυξαν στο Κέιμπριτζ (video)

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ κατασκεύασαν «το πρώτο χρησιμοποιήσιμο» σύρμα από άνθρακα, το οποίο θα μπορούσε στο μακρινό μέλλον να αντικαταστήσει το χάλκινο καλώδιο, υπό την προϋπόθεση να βελτιωθεί η αγωγιμότητά του.




Το ισχυρό και ταυτόχρονα ελαφρύ σύρμα παίρνει την τελική του μορφή μέσα σε έναν κλίβανο, όπου οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 1.000 βαθμούς Κελσίου και το οποίο οι ερευνητές του τμήματος επιστήμης υλικών και μεταλλουργίας στο βρετανικό πανεπιστήμιο παρομοιάζουν με μηχανή παραγωγής μαλλιού της γριάς. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η –πάχους ενός χιλιοστού - εφεύρεσή τους θα μπορούσε να καταστήσει αποδοτικότερη τη διοχέτευση ηλεκτρικού ρεύματος στο μέλλον.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, το σύρμα, το οποίο κατασκευάστηκε από νανοσωλήνες άνθρακα (CNT), είναι 10 φορές ελαφρύτερο από το χάλκινο και 30 φορές ισχυρότερο, ενώ διαβρώνεται πιο δύσκολα. Το επίτευγμα των επιστημόνων ήταν ότι κατόρθωσαν να συγκολλήσουν CNT και μέταλλο, κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχε καταστεί εφικτό.

«Στόχος μας είναι να εκτοπίσουμε το χαλκό», δήλωσε ευθέως στο Reuters ο Κριστόφ Κοζιόλ, ο οποίος συμμετείχε στις προσπάθειες για την κατασκευή του σύρματος. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η ομάδα του έχει μπροστά της πολλά χρόνια ερευνών μέχρι την εμπορευματοποίησή του.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι ότι ένα κιλό χαλκού έχει 2,5 φορές μεγαλύτερη αγωγιμότητα σε σχέση με την ίδια ποσότητα νανοσωλήνων άνθρακα. Η δημιουργία ενός «υπερ-αγώγιμου» υβριδικού σύρματος από χαλκό και CNT θα βρεθεί στο επίκεντρο των ερευνών μέσα στα επόμενα χρόνια. Το CNT θα έχει ενισχυτικό ρόλο, με τους ερευνητές να ελπίζουν επίσης σε μείωση των απωλειών ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ανάπτυξη καθαρού CNT υψηλής αγωγιμότητας, το οποίο θα μπορούσε να αντικαταστήσει το μέταλλο των καλωδίων, «βρίσκεται πολύ μακριά», εκτίμησε μέσω του Reuters ο διευθυντής τεχνολογίας της Διεθνούς Ένωσης Χαλκού Μάλκολμ Μπέρουελ. «Η βιομηχανία μας δεν χάνει τον ύπνο της.»



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου