Το κάπνισμα από τρίτο χέρι καταστρέφει το ανθρώπινο DNA

Γνωρίζαμε ότι το κάπνισμα είναι ιδιαιτέρως επιβλαβές για τον οργανισμό, όπως επίσης και το παθητικό κάπνισμα.







Ωστόσο, τα δεινά του καπνίσματος δεν τελειώνουν εδώ, καθώς έρευνα έρχεται να δείξει ότι το κάπνισμα από τρίτο χέρι, τα υπολείμματα δηλαδή του καπνίσματος που προσκολλώνται στις επιφάνειες ενός χώρου, προκαλούν σοβαρές βλάβες στο DNA.

Κάπνισμα από τρίτο χέρι θεωρείται η επαφή, κατάποση ή εισπνοή ουσιών που εκλύονται με το τσιγάρο που βρίσκονται πάνω σε αντικείμενα, τοίχους κλπ.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα υπολείμματα μπορεί να ανιχνευθούν στη σκόνη και στις επιφάνειες ενός διαμερίσματος περισσότερο από δύο μήνες μετά την παρουσία ενός καπνιστή στον χώρο.

“Οι νιτροζαμίνες -ιδιαιτέρως επιβλαβείς καρκινικές ουσίες που δημιουργούνται με το κάπνισμα- επικάθονται στις επιφάνειες του περιβάλλοντος χώρου και όταν αυτές είναι ρουχισμός ή μοκέτες, τότε μιλάμε για πολύ σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των παιδιών” εξηγεί η Λάρα Γκούντελ, επιστήμονας του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϋ που συμμετείχε στην έρευνα.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Mutagenesis δεν δείχνει μόνο ότι το κάπνισμα από τρίτο χέρι βλάπτει τα κύτταρα, αλλά και ότι η ζημιά που προκαλεί επιδεινώνεται συν τω χρόνω, καθώς αυξάνονται οι συγκεντρώσεις τοξικών ουσιών.

Επίσης, η έκθεση των χημικών ουσιών του καπνίσματος από τρίτο χέρι με ανθρώπινα κύτταρα σε καλλιέργεια έδειξε ότι προκαλούν οξείδωση του DNA και ρήξεις στους συνδέσμους του ανθρώπινου γενετικού υλικού.

Πώς αντιμετωπίζουμε το κάπνισμα από τρίτο χέρι; Οι κλασσικές μέθοδοι καθαρισμού όπως είναι η ηλεκτρική σκούπα και ο καλός αερισμός χώρων και ρούχων δεν θεωρούνται ιδιαιτέρως αποτελεσματικές.

Το πλύσιμο των χαλιών και των ρούχων, αλλά και το βάψιμο των καπνισμένων τοίχων είναι οι αποτελεσματικότεροι τρόποι καθαρισμού των χημικών ουσιών από το κάπνισμα από τρίτο χέρι.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου