Βακτήρια του εντέρου ίσως ευθύνονται για τον αυτισμό

Τι σχέση μπορεί να έχει ο αυτισμός με την υγεία του εντέρου; Όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα, η χλωρίδα του εντέρου συνδέεται άμεσα με με τον αυτισμό, ο οποίος δεν αποκλείεται να προκαλείται από ορισμένα βακτήρια που κατοικούν στην πεπτική οδό και τη διαταράσσουν.





Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Κρατικού Πανεπιστημίου Αριζόνα, οι οποίοι ανέλυσαν τα εντερικά βακτήρια ογδόντα παιδιών, από τα οποία τα σαράντα ήταν αυτιστικά.

Όπως διαπιστώθηκε, τα παιδιά με αυτισμό παρουσίαζαν σαφώς χαμηλότερα επίπεδα τριών  εκ των σημαντικότερων τύπων εντερικών βακτηρίων και λιγότερους τύπους βακτηρίων γενικότερα, γεγονός που σύμφωνα με τους επιστήμονες προκαλούσε την ευαισθησία τους στα βλαβερά βακτήρια.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει σχέση αιτίας – αποτελέσματος.

Ο ρόλος που παίζουν τα βακτήρια του εντέρου σε πολλές σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού έχει αποδειχθεί και σε παλαιότερες μελέτες, οι οποίες έδειξαν ότι μερικές από αυτές είναι η πέψη, η παραγωγή νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά, οι αντιδράσεις του ανοσοποιητικού, αλλά και ο έλεγχος του σωματικού βάρους.

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους αρχίσαμε να ψάχνουμε το θέμα αυτό, είναι το γεγονός ότι τα αυτιστικά παιδιά παρουσιάζουν πολλά γαστρεντερικά προβλήματα που μπορεί να διαρκέσουν μέχρι την ενηλικίωση», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση η ερευνήτρια και επικεφαλής της μελέτης, δρ Rosa Krajmalnik – Brown. «Οι μελέτες έχουν δείξει πως όταν καταφέρνουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα, η συμπεριφορά των παιδιών βελτιώνεται αισθητά».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου