Τεχνολογία αυτόματης μετάφρασης αναπτύσσει η Google

Η Google έχει στα σκαριά μια τεχνολογία που θα καταργήσει τα γλωσσικά σύνορα, αφού θα μπορεί να αναλάβει τον ρόλο διερμηνέα «γνωρίζοντας» δεκάδες γλώσσες. Αυτό αποκάλυψε στην εφημερίδα UK Times ο Hugo Barra, αντιπρόεδρος του τμήματος ανάπτυξης του λειτουργικού Android.

Σύμφωνα με τον Barra, στόχος είναι «σε μερικά χρόνια» από σήμερα, να μπορεί κανείς να ταξιδεύει σε αρκετές χώρες του κόσμου όπου, αξιοποιώντας μια συσκευή που ενσωματώνει την τεχνολογία (π.χ. ένα smartphone), θα μπορεί να συνεννοείται χωρίς να χρειάζεται να ξέρει την τοπική γλώσσα.

Επίσης, η δυνατότητα «διερμηνείας» θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη και στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικές χώρες. Σε αυτή την περίπτωση, η τεχνολογία θα αναλαμβάνει να μεταφράσει κάθε πρόταση στη γλώσσα του συνομιλητή, μετατρέποντας τη μετάφραση σε ομιλία πριν την προωθήσει στο ακουστικό του.

Το στέλεχος της Google αποκάλυψε μάλιστα πως η αυτόματη μετάφραση λειτουργεί ήδη «σχεδόν τέλεια» για ορισμένους συνδυασμών γλωσσών, όπως τα αγγλικά και τα πορτογαλικά. Αναγνωρίζει πάντως ότι ένα σημαντικό τεχνικό πρόβλημα που θα πρέπει πρώτα να λυθεί έχει να κάνει με την αναγνώριση ομιλίας. Κι αυτό γιατί προς το παρόν η τεχνολογία έχει ικανοποιητική απόδοση μόνο σε «ελεγχόμενα περιβάλλοντα», δηλαδή σε χώρους όπου ο εξωτερικός θόρυβος είναι περιορισμένος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου