Νέα χειρουργική μέθοδος αντιμετώπισης της επιληψίας

Μια νέα χειρουργική επέμβαση, σχεδιασμένη για να βελτιώσει τις εκβάσεις ασθενών με σοβαρή μορφή επιληψίας, είναι αποτελεσματική και ασφαλής, σύμφωνα με νέα μακροχρόνια δεδομένα παρακολούθησης, που δημοσιεύθηκαν σε μεγάλο ιατρικό περιοδικό.





Η πολλαπλή διατομή του ιπποκάμπου (ΠΔΙ) στοχεύει στην διακοπή των επιληπτικών κυκλωμάτων εντός του ιπποκάμπου, αλλά χωρίς αφαίρεση στην πραγματικότητα του τμήματος αυτού του εγκεφάλου, που παίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία της λεκτικής μνήμης. Κατά την διάρκεια της επέμβασης, διενεργούνται στον ιππόκαμπο μια σειρά τομών, διαχωρίζοντας τις οριζόντιες συνδετικές ίνες μεταξύ των νευρώνων, ενώ αφήνουν άθικτες τις κάθετες. Σκοπός είναι το μπλοκάρισμα των επιληπτικών κυκλωμάτων για έλεγχο των κρίσεων, ενώ θα διατηρείται η λειτουργία της μακρόχρονης λεκτικής μνήμης των ασθενών.

Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Nebraska στις ΗΠΑ δημοσίευσαν πρόσφατα λεπτομέρειες από τις μακροπρόθεσμες εκβάσεις 15 ασθενών που υπεβλήθησαν σε ΠΔΙ για μονόπλευρη επιληψία κροταφικού λοβού. Οι συμμετέχοντες – που είχαν ηλικίες μεταξύ 25 και 60 ετών – παρακολουθήθηκαν για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά την επέμβαση, με μέγιστη περίοδο παρακολούθησης τους 60 μήνες. Όλοι οι συμμετέχοντες υπεβλήθησαν σε ΠΔΙ στον ιππόκαμπό τους, όπως και σε πολλαπλή υποχοριοειδή διατομή (ΠΥΔ) – μια σειρά επιφανειακών τομών στον φλοιό του εγκεφάλου. Δέκα από τους ασθενείς υπεβλήθησαν επίσης σε επέμβαση εκτομής των αμυγδαλών του εγκεφάλου για το ενδεχόμενο η ομάδα αυτή των νευρώνων που βρίσκεται βαθιά στον έσω κροταφικό λοβό να είναι το εστιακό σημείο των κρίσεών τους. Οι ερευνητές δεν βρήκαν σημεία μόνιμων νευρολογικών επιπλοκών στους ασθενείς που υπεβλήθησαν σε ΠΔΙ. 14 ασθενείς έμειναν ελεύθεροι κρίσεων μετά την επέμβαση, ενώ ο 15ος ασθενής είχε μόνο περιστασιακά κρίσεις. Το πιο σημαντικό ήταν ότι η λεκτική μνήμη διατηρήθηκε σε όλους τους ασθενείς.

Δημοσιεύοντας τα ευρήματά τους στο περιοδικό Seizure, οι συγγραφείς της μελέτης ισχυρίζονται ότι το αποτέλεσμα των κρίσεων με ΠΔΙ ήταν «ίδιο ή καλύτερο από αυτό που αναφέρεται με την τυπική κροταφική λοβεκτομή». «Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, οι συγγραφείς νιώθουν ότι η επέμβαση αυτή πρέπει να επιδιώκεται ως εναλλακτική της ιπποκαμπεκτομής», συμπεραίνουν.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου