Nέο οπτικό – ατομικό ρολόι που επανακαθορίζει το δευτερόλεπτο

Ένα ακριβέστερο σύστημα μέτρησης του χρόνου ανέπτυξαν Γάλλοι ερευνητές από το Αστεροσκοπείο του Παρισιού.








Ειδικότερα οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα οπτικό – ατομικό ρολόι που χάνει ένα δευτερόλεπτο κάθε 300 εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή έχει τριπλάσια ακρίβεια από τα οπτικά ρολόγια καισίου, τα οποία χάνουν ένα δευτερόλεπτο ανά 100 εκατομμύρια χρόνια.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications», οι ερευνητές υποστηρίζουν πως το ρολόι τους είναι τόσο ακριβές που θα μπορούσε να επανακαθορίσει τον χρόνο.

Στο παρελθόν χρησιμοποιούσαμε την περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονα της για να μετρήσουμε τον χρόνο, με μια πλήρη περιστροφή να αντιστοιχεί σε μια μέρα.

Ωστόσο επειδή ο πλανήτης μας ταλαντεύεται επάνω στον άξονα καθώς περιστρέφεται, ορισμένες ημέρες είναι μεγαλύτερες ή μικρότερες από κάποιες άλλες.

Μεταγενέστερα καθιερώθηκαν τα ατομικά ρολόγια για τη μέτρηση του χρόνου, τα οποία ήταν πολύ πιο ακριβή και από το 1960 άρχισαν να χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό του δευτερολέπτου στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων.

Τα υφιστάμενα ατομικά ρολόγια υπολογίζουν τον χρόνο βάσει των ταλαντώσεων ατόμων καισίου που εκτίθενται σε ακτινοβολία μικροκυμάτων.

Ωστόσο το νέο οπτικό – ατομικό ρολόι που ανέπτυξαν οι Γάλλοι ερευνητές χρησιμοποιεί το φως του λέιζερ για να προκαλέσει ταλαντώσεις σε άτομα του ραδιενεργού ισοτόπου στροντίου-87.

Το φως του λέιζερ προκαλεί ταχύτερη ταλάντωση συγκριτικά με την ακτινοβολία των μικροκυμάτων, κάτι που σημαίνει ότι ο χρόνος χωρίζεται σε πολύ μικρότερα τμήματα και συνεπώς μπορεί να μετρηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Συγκρίνοντας το οπτικό – ατομικό ρολόι με συμβατικά ρολόγια καισίου οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συσκευή τους είχε τριπλάσια ακρίβεια.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες συνέκριναν και δυο οπτικά – ατομικά ρολόγια μεταξύ τους, και όπως αποδείχθηκε ήταν πλήρως συγχρονισμένα.

Πολλές τεχνολογίες, όπως οι τηλεπικοινωνίες και η δορυφορική πλοήγηση, στηρίζονται στην ακριβή μέτρηση του χρόνου.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια μέρα το ρολόι τους θα επανακαθορίσει το δευτερόλεπτο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου