Πώς να φτιάξετε sangria

Οι εκδοχές της είναι πολλές και τις περισσότερες φορές περιλαμβάνουν κόκκινο κρασί με κομμένα μήλα και πορτοκάλια. Με τις παρακάτω συμβουλές, έχετε τη γνώση για να φτιάξετε τη δική σας εκδοχή και να τη βρίσκετε κάθε βράδυ παγωμένη στο ψυγείο σας.




Το κρασί

Το κόκκινο κρασί είναι το βασικό στοιχείο της sangria (ευνόητο αν σκεφτούμε το όνομά της, που προέρχεται από την ισπανική λέξη sangre που σημαίνει «αίμα»), γι’ αυτό και η ποιότητά του είναι πρωτίστης σημασίας. Δε χρειάζεται ωστόσο να σπαταλήσετε πολλά χρήματα για ένα καλό κρασί, αφού μετά την προσθήκη όλων των υπόλοιπων στοιχείων στο cocktail, κανείς δεν θα καταλάβει τη διαφορά, αν το κρασί που χρησιμοποιήσατε κόστισε 30 ή 4 ευρώ. Αλλά προσέξτε να μην παρασυρθείτε, γιατί το κρασί που έχει ξινίσει και δεν πίνεται ούτε σκέτο, δεν θα πίνεται, όσα φρούτα και μυρωδικά κι αν του προσθέσετε.


Οι λοιπές αλκοολούχες προσθήκες

Το κοινό μυστικό όμως, είναι ότι η sangria δεν συνίσταται αποκλειστικά από κρασί και εσπεριδοειδή. Συγκαταλέγεται στα cocktails, γι’ αυτό και δεν έχει μόνο ένα είδος αλκοόλ στα συστατικά της. Η ισπανική εκδοχή της περιλαμβάνει και μπράντι, ενώ μερικοί προσθέτουν βότκα ή ακόμα και τζίν. Οι δημοφιλέστερες επιλογές είναι όμως, τα ποτά που είναι ήδη αρωματισμένα με πορτοκάλι, αφού το πορτοκάλι συνδυάζεται συχνά και με επιτυχία με το κόκκινο κρασί.

Μερικοί προτείνουν και τη χρήση ηδύποτων, που ομολογουμένως είναι πολύ καλύτερη λύση από την προσθήκη σκέτης ζάχαρης που προτείνουν κάποιοι άλλοι. Τέλος μια έξτρα γεύση στη sangria μπορεί να δώσει λίγο ρούμι ή βερμούτ. Αλλά κάτι τέτοιο είναι μάλλον υπερβολή.


Τα πρόσθετα

Αφού επιλέξετε τα κατάλληλα αλκοολούχα ποτά που θα βάλετε στο κρασί σας, επιλέξτε και με τι θα αραιώσετε το μείγμα σας. Ο χυμός πορτοκαλιού ή λεμονάδας είναι η δημοφιλέστερη επιλογή για τη sangria. Δεν είναι όμως και η μοναδική, αφού εξίσου ταιριάζει και ο φυσικός χυμός από σταφύλι, ενώ κάποιοι προσθέτουν ακόμα και σόδα.




Τα φρούτα

Ένα καλό μυστικό είναι να έχετε αφήσει τα υγρά στοιχεία να δέσουν για λίγη ώρα μέχρι να προσθέσετε τα φρούτα ή ακόμα και την πορτοκαλάδα. Όσον αφορά τα φρούτα προτιμήστε καλύτερα εποχιακά και μην περιοριστείτε στα μήλα και τα πορτοκάλια. Τα δαμάσκηνα είναι μια πολύ εύστοχη επιλογή, οι φράουλες, τα ροδάκινα, ο ανανάς, ακόμα και το πεπόνι, προσθέτουν πολλά στη γεύση της sangria. Καλό είναι όμως, να έχετε φροντίσει να έχουν τεμαχιστεί σε μικρά κομμάτια ώστε να μπορούν να φαγωθούν και να μην μένουν κολλημένα στον πάτο της κανάτας.

Τέλος μερικοί προτείνουν και την κανέλα σαν πρόσθετο αρωματικό, αλλά αν έχετε περιποιηθεί τη sangria σας με όλα τα παραπάνω, τότε είναι μάλλον περιττή και περισσότερο θα αλλοιώσει, παρά θα εμπλουτίσει τη γεύση της.


Η sangria

1 πορτοκάλι κομμένο σε φέτες

1 μπουκάλι κόκκινο κρασί

400ml ροζέ κρασί

50ml μπράντι

Φρούτα εποχής

500ml παγωμενο φυσικό χυμό πορτοκάλι


Πάγος

Στον πάτο μιας μεγάλης κανάτας, τοποθετήστε τις φέτες πορτοκάλι και με ένα ξύλινο κουτάλι, πιέστε τις να βγάλουν τους χυμούς τους. Προσθέστε τα αλκοολούχα συστατικά της συνταγής, σκεπάστε και αφήστε στο ψυγείο για διάστημα τουλάχιστον μιας ώρας.

Αφού περάσει η μία ώρα, προσθέστε τα υπόλοιπα φρούτα και την πορτοκαλάδα. Σερβίρετε με πάγο και χάρτινες ομπρελίτσες (οι ομπρέλες φυσικά, είναι προαιρετικές).

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου