Διάφανο GPS στο παρμπρίζ

Τα GPS κάποτε ήταν συσκευές «για τους λίγους», αλλά πλέον αυτό έχει αλλάξει, καθώς αποτελούν σχετικά συνηθισμένο αξεσουάρ που συναντάται σε πολλά αυτοκίνητα. Ωστόσο, παρά την εξέλιξη και τη διάδοσή τους, το πρόβλημα της στιγμιαίας απόσπασης της προσοχής του οδηγού για μία ματιά στην οθόνη του GPS, εάν οι φωνητικές εντολές δεν επαρκούν, εξακολουθεί να υφίσταται.



Προς την κατεύθυνση της επίλυσής του κινείται η Garmin, μέσω του Garmin HUD (Heads Up Display), το οποίο παραπέμπει στις αντίστοιχες οθόνες HUD που χρησιμοποιούνται σε μαχητικά αεροσκάφη. Το Garmin HUD προβάλλει τις οδηγίες σε μία διαφανή οθόνη- «ταινία» που τοποθετείται στο παρμπρίζ ή σε έναν ειδικό φακό ανάκλασης που περιλαμβάνεται στο πακέτο, δίνοντας τις επιθυμητές πληροφορίες ενώ παραμένει εντός του οπτικού πεδίου του οδηγού- χρήστη όσο αυτός οδηγεί, έχοντας τα μάτια στο δρόμο.

Οι υποδείξεις και πληροφορίες που προβάλλονται είναι βασικές, αλλά επαρκείς: ταχύτητα, όριο ταχύτητας στο δρόμο (και σχετική ενημέρωση εάν ο οδηγός το υπερβεί), βελάκια για στροφές, απόσταση μέχρι την επόμενη στροφή και χρόνος προς τον προορισμό, ενώ ενημερώνει και για θέσεις καμερών ασφαλείας στο δρόμο ή και για πιθανές καθυστερήσεις στην πορεία.



Το Garmin HUD είναι συμβατό με smartphones (με iOS, Android, Windows Phone 8) που διαθέτουν Bluetooth και έχουν εγκατεστημένες τις εφαρμογές Garmin StreetPilot και Navigon, οι οποίες παρέχουν τις φωνητικές οδηγίες, είτε μέσω του ηχείου του τηλεφώνου είτε μέσω του στερεοφωνικού συστήματος του αυτοκινήτου (συνδέεται με το τηλέφωνο μέσω Bluetooth).

Κατά την Garmin, η εν λόγω συσκευή φέρνει την τεχνολογία HUD στην πλειοψηφία των οδηγών σε προσιτή τιμή, αυξάνοντας την ασφάλεια στους δρόμους. Αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο καλοκαίρι στην τιμή των 129,99 δολαρίων.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου