Ακρίδες πάπρικας εισάγονται στην Ευρώπη

Την κατανάλωση εντόμων προτείνει ο ΟΗΕ και άλλοι επίσημοι οργανισμοί ως βιώσιμη λύση για την καταπολέμηση της πείνας, λόγω του υπερπληθυσμού και της εξάντλησης των φυσικών πόρων, όμως οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ανατριχιάζουν ακόμα και στη σκέψη.




Σε ένα πολυσύχναστο καφέ στο κέντρο του Παρισιού τρείς φίλοι ανοίγουν ένα μικρό βαζάκι με λιχουδιές. Τραγανές ακρίδες με γεύση πάπρικας: γευστικό έδεσμα για τους Μεξικανούς, άγνωστο στην ευρωπαϊκή υψηλή κουζίνα.

Τα σνακ ακρίδας παρασκευάζονται από μια εταιρεία γκουρμέ, πικάντικων προϊόντων στο Μεξικό με την επωνυμία «Terre Exotique».

Μέχρι στιγμής οι πικάντικες ακρίδες διατίθενται μόνο κατόπιν παραγγελίας, ωστόσο μελλοντικά αναμένεται να κερδίσουν μια θέση στα ράφια των σούπερ μάρκετ μαζί με άλλα τραγανά έντομα που υπόσχονται να ικανοποιήσουν την πείνα των Ευρωπαίων.

Εξάλλου ακόμα και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αφήσουν το μπιφτέκι και να πιάσουν τις ακρίδες.

Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να φτάνει τα 9 δισεκατομμύρια ως το 2050 η διατροφική ασφάλεια έχει καταστεί μείζον ζήτημα.

Ο FAO υποστηρίζει ότι η κτηνοτροφία είναι η κύρια αιτία των περιβαλλοντικών πιέσεων που υφίσταται ο πλανήτης, μεταξύ των οποίων υπερθέρμανση, ρύπανση και υποβάθμιση του εδάφους, εξηγώντας ότι τα σημερινά επίπεδα κατανάλωσης κρέατος δεν μπορούν να συνεχιστούν.

Γι’ αυτό ο οργανισμός προάγει ως λύση τη στροφή στα έντομα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό έχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά με το κρέας: σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνες, πρωτεΐνες κλπ.

Η Ευρώπη δεν έχει αγκαλιάσει ακόμα την εντομοφαγία, και ενδεχομένως να μην το κάνει ποτέ, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που άδραξαν την ευκαιρία.

Στο Παρίσι ο επιχειρηματίας Jean-Gabriel Levon ίδρυσε την εταιρεία Ynsect, η οποία παρασκευάζει ζωοτροφές από έντομα.

Αρχικά η εταιρεία θα παρασκεύαζε τροφές από έντομα για τους ανθρώπους, και συγκεκριμένα μπισκότα εντόμου, ωστόσο το σχέδιο εγκαταλείφθηκε γιατί οι ρυθμιστικοί κανόνες για την εντομοφαγία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρκετά περιοριστικοί.

Εκτός από τις ζωοτροφές, η εταιρεία εξετάζει και την παραγωγή άλλων προϊόντων, δεδομένου ότι τα έντομα χρησιμοποιούνται σε ποικίλους τομείς, από τα καλλυντικά και τα φάρμακα ως τη γεωργία (βιολογικό εργαλείο για την προστασία των καλλιεργειών).

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η ΕΕ χρηματοδότησε την έρευνα για τη χρήση των εντόμων στη μαγειρική με τρία εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο FAO διοργανώνει παγκόσμιο συνέδριο στην Ολλανδία με τίτλο «Τα έντομα θα ταΐσουν τον πλανήτη».

Σε αυτό το πλαίσιο, την επόμενη δεκαετία αναμένεται η άρση των περιοριστικών κανόνων που απαγορεύουν την εντομοφαγία στις περισσότερες χώρες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου