Τσουνάμι σάρωσε τον Ήλιο με ταχύτητα 400 χλμ το δευτερόλεπτο (video)

Ένα βίαιο τσουνάμι που σάρωσε την επιφάνεια του Ήλιου έδωσε στους επιστήμονες την ευκαιρία να μετρήσουν για πρώτη φορά με ακρίβεια το μαγνητικό του πεδίο, το οποίο όπως αποδείχθηκε δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρό.





Τα ηλιακά τσουνάμι μπορούν να διανύσουν την μισή επιφάνεια του Ήλιου με ταχύτητες 1.000 χλμ/ώρα.

Το φαινόμενο εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1997 και στην ουσία αποτελεί υποπροϊόν των Μαζικών Εκρήξεων στην Κορώνα του Ήλιου (coronal mass ejection), που στέλνουν τόνους σωματιδίων και ηλιακούς ανέμους στο διάστημα με τέτοια ορμή που ενδέχεται να προκληθούν προβλήματα ακόμα και στις τηλεπικοινωνίες.

Τα ηλιακά τσουνάμι κινούνται γρηγορότερα όταν βρίσκονται σε ισχυρά μαγνητικά πεδία, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον ήχο, που ταξιδεύει γρηγορότερα στο νερό.

Πρόσφατα το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής της NASA και ο ιαπωνικός δορυφόρος Hinode κατέγραψαν ένα ηλιακό τσουνάμι που ταξίδευε με ταχύτητα 400 χλμ/ δευτερόλεπτο, κάτι που βοήθησε τους αστρονόμους να υπολογίσουν την ισχύ του μαγνητικού πεδίου του μητρικού μας άστρου.

Όπως διαπίστωσαν οι αστρονόμοι, «το μαγνητικό πεδίο της ατμόσφαιρας του Ήλιου είναι δέκα φορές χαμηλότερο από ένα μαγνητάκι ψυγείου».

Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το μαγνητικό πεδίο γιατί μπορεί να δώσει στοιχεία για τη συμπεριφορά του Ήλιου αλλά και γιατί επηρεάζει τους δορυφόρους και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη Γη.

Η σχετική μελέτη θα δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Solar Physics.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου